23948sdkhjf

Sparrisen hotad av frost och corona

Region Gotland stöttar de lokala sparrisodlarna.

Frostnätterna i maj slog hårt mot sparrisodlarna som också haft det jobbigt under coronapandemin med minskad efterfrågan från hotell- och restaurangbranschen. Region Gotland gör nu sitt för att stötta de lokala sparrisodlarna genom att köpa in sparris till de offentliga måltiderna, skriver ATL.

Tomas Stenhuse är Sveriges största sparrisodlare med sina 19 hektar. Han förlorade cirka 20 procent av skörden under den senaste frostnatten i Gotland. Normalt brukar 60 prcoent av den totala skörden gå till hotell- och restaurangnäringen. Så har det inte varit i vår till följd av coronapandemin.

– I år kanske 35 procent av skörden går till restaurangsidan. Mellanskillnaden har jag lyckats sälja till en grossist men fått gå ned i pris. Samtidig går försäljningen i gårdsbutiken riktig bra även om det inte kan kompensera bortfallet, säger Tomas Stenhuse till tidningen.

Region Gotland har nyligen köpt in 130 kilo sparris av lokala odlare. Men de offentliga köken kan komma att köpa in mer. För Stenhuse gård handlar det om 80 kilo.

– Det är kanske inte så stora volymer för oss, men det är gesten som räknas i det tuffa läge vi befinner oss i, säger Tomas Stenhuse till ATL.

Sparrisodlare i andra delar av landet har det minst lika tufft. 

Mia Jonsson driver tillsammans med sin man Janne Lilla Labäck med sparrisfällt i Norra Härene utanför Lidköping. Under nätterna med minusgrader fick de ägna sig åt att tända på förberedda halmbalar. Röken blir ett skyddande lock mot kylan när temperaturen går under noll. Delar av odlingen gick ändå inte att rädda.

– Jag vet inte hur länge jag orkar, säger Mia Jonsson till Nya Lidköpings-Tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.07