Orkla satsar på tång – köper in sig i råvaruproducent
Tång ska bli big business för nyetablerade Orkla Ocean. Livsmedelsjätten Orkla har via det nya företaget köpt in sig i råvaruproducenten Arctic Seaweed AS.
Orkla köper 24,9 procent av aktierna i det norska bolaget som har sitt huvudkontor i Flekkefjord och produktionsanläggningar i Øygarden utanför Bergen.
– Vi vill vara med och utveckla hela produktionskedjan, varför vi också investerar i råvaror. Den här transaktionen stärker vår utveckling av tång som livsmedel och vi ser det som en investering med stark långsiktig potential, säger Ann-Beth Freuchen, executive vice president på Orkla.som också betonar att Orkla är öppen för ytterligare investeringar i branschen.
Odling och skörd av tång är fortfarande en liten industri, men råvaran används redan i dag för en mängd olika tillämpningar utanför livsmedelsindustrin, som till exempel förpackningar och hygienprodukter.
– Vi ser att den här branschen har en stark tillväxtkapacitet under de kommande åren och att den potentiellt kan bidra till det gröna skiftet, säger Ann-Beth Freuchen.
Orkla Ocean kommer att fungera som ett kunskapscentrum för utveckling och kommersialisering av tång på den europeiska marknaden.
– Vi måste utnyttja havet i större utsträckning som livsmedelskälla och därmed minska den belastning vi sätter på resurserna på land. Norden har omfattande marina områden som kan användas för jordbruk, och allt tång behöver för att växa är solljus och havsvatten, säger Ann-Beth Freuchen, executive vice president på Orkla.
- Tång ger våra skickliga gastronom- och produktutvecklare nya möjligheter. I Sverige ser vi också många framtida potentialer, även om det är ett långsiktigt arbete. Det är några år framåt innan vi kommer att se en omfattande användning av tång i våra produkter, säger Cecilia Sajland, innovationsdirektör på Orkla Foods Sverige.
Orkla köper 24,9% av aktierna i Arctic Seaweed, som har sitt huvudkontor i Flekkefjord, Norge och har produktionsanläggningar i Øygarden utanför Bergen, Norge. Företaget, som bildades 2016, har utvecklat och patenterat teknik som det nu gradvis rullar ut till flera anläggningar längs Norges västkust. Arctic Seaweeds produktionsmodell kan lätt skalas upp för att möta den ökande efterfrågan.