Utbildning är kött– och charkbranschens ödesfråga
Svinpest, torka, vegotrenden och nu senaste covid-19 har alla påverkat kött & charkbranschen. Men det finns en fråga som står över alla andra.
Efterfrågan på svenskt kött är större än någonsin tidigare, men för att kunna tillgodose efterfrågan krävs det även personal som förädlar råvaran. Men det är personal som idag inte finns och vars brist enligt Magnus Därth, vd på Kött & Charkföretagen, har blivit till branschens ödesfråga.
– Vi har kartlagt läget och insett att det finns väldigt få utbildare kvar. Det finns ett enormt behov, 60 procent av företagen måste måste rekrytera här och nu och 70 procent behöver kompetensutveckla den befintliga personalen. Men utan utbildningsaktörer blir det ett moment 22, säger Magnus Därth uppgivet.
Enligt honom har i princip hela utbildningssystemet för branschen kollapsat. År 2002 fanns det i Sverige 17 gymnasieutbildningar. Idag finns inga av dessa kvar.
– Vi som bransch har varit för dåliga på att förklara fördelarna med att jobba i branschen och förklara karriärmöjligheterna. Nu måste vi jobba med attraktiviteten, få fler utbildningar på plats, men även satsa på vidareutbildning. Eftersom utbildningssystemet kollapsat så har nästan alla som jobbar kommit in i verksamheten utan kompetens. Det är mycket praktiskt arbete men grunderna saknas på många håll.
De senaste åren har varit turbulenta för kött & charkbranschen både internationellt och i Sverige. Utvecklingen har framförallt präglats av två sjukdomar, svinpesten och covid-19, haft stor inverkan.
– Svinpesten har påverkat hela den globala köttmarknaden och har, grovt räknat, slagit ut halva produktionen i Kina. Priserna kommer att ligga kvar på en hög nivå ett bra tag till, även om det kommer signaler kommer från om återhämtning. Sen finns det ett orosmoln i Tyskland där spår av smittan funnits bland vildsvin också.
En dödlig sjukdom på andra sidan jordklotet kan tyckas avlägsen från svenska förhållanden men även här påpekar Magnus Därth att vikten av utbildad personal gör sig påmind.
– När råvarupriset stiger så ökar kraven på kvalitet. Det låter kanske simpelt men är råvaran dyr är det bättre att producera en bra produkt än en dålig och då behövs det kunnig personal.
Utomlands har den andra sjukdomen, covid-19, drabbat flera stora slakterier men i Sverige har så inte skett. Men branschen har drabbats på andra sätt.
– Själva produktionen har vi sett små effekter på, det har rullat på ganska mycket som tidigare. De breda effekterna är dock stora negativa effekter för företag som riktat in sig på restaurang, men det är tvärt om för de företag som riktat in sig mot dagligvaruföretagen.
Vad anser du om de "snabbspår" som kedjorna startat under krisen?
– Det är verkligen inte lätt att ta sig in i dagligvaruhandeln så snabbspår har varit positivt för de små företagen. Men jag tycker att det är synd att det krävs en coronakris för att företagen ska se att det är bra med mångfald. Det ger konsumenterna en mångfald och valmöjligheter som inte fanns tidigare. Jag utgår från att butikerna insett att det finns ett värde för det här.
Den vegetariska trenden har varit i ropet länge nu, hur påverkar det köttbranschen?
– Konsumtionsmönstren ändras hela tiden och det här är en trend som funnits länge. Bland våra medlemsföretag finns det de som själva utvecklar egna vegetariska alternativ och de som inte gör det. I slutändan är det upp till konsumenterna vad de vill ha vilket gör det otroligt viktigt för oss att visa på de fördelar som kött har. Just nu har vi en jättestark efterfrågan på svenskt och närproducerat kött. Det har gått från ekologiskt till närproducerad, vilket även förstärkts av corona, säger Magnus Därth och fortsätter:
– I det sammanhanget får vi inte glömma bort förädlingen, vi kan inte ha svenska bönder om det inte förädlas på plats och utifrån vårt perspektiv har det varit alldeles för litet av den varan.
1. Vad har du fokuserat på hittills?
När jag blev vd 2014 så var organisationen i behov av en förnyelse. Vi gick från fyra till en och vi behövde involvera medlemmarna mer. Det handlar framförallt att organisera medlemmarna i organisationen, det finns ju inget annat syfte för oss än att hjälpa dom och det måste man ständigt fokusera på.
2. Vad är viktigast just nu?
Det är princip det samma. Det handlar om att få ett nytt utbildningssystem inom Kött & Chark. Behovet för branschen är oerhört stort och det handlar både om att få in ny personal men också kunna kompetensutveckla branschpersonal. Det är smärtsamt klart att utbildningar saknas.
3. Vad händer inom 5 år?
Jag tror att inom fem år så har vi ett utbildningssystem på plats och en annorlunda och mer nyanserad diskussion om kött och chark. De mått som gäller idag kanske inte fångar hela bilden.
Magnus Därth
Titel: Vd för Kött & charkföretagen
Ålder: 46
Familj: Sambo och två döttrar, 12 och 14 år.
Fritidsintressen: Båtliv och fiske tar mycket tid.
Utbildning: Politisk magisterexamen från Linköpings Universitet, specialisering inom Statsvetenskap.
Bakgrund: Åtta år i statlig tjänst på regeringskansliet och Jordbruksverket . De senaste 12 åren på Kött & charkföretagen.
Förebild: Alla personer med förändringsdriv inspirerar mig.
Bästa beslutet nu: Bästa beslutet nu är inte mitt utan det som borde ske, nämligen att regeringen utser en "pådrivare" för den svenska livsmedelsstrategin. Som det nu är krävs betydligt mer verkstad för att målen i strategin ska kunna nås till 2030!