23948sdkhjf

”Gör certifiering av kosttillskott till branschstandard”

Jorunn Wallton-Haaland, vd på Great Earth, skriver att kosttillskottsföretag bör certifiera sig, precis som certifieringar är en självklarhet i livsmedelsbranschen. 

Certifieringar har länge varit standard i livsmedelsbranschen och garanterar livsmedelssäkerhet, trygghet och tydlighet för konsumenter. De möjliggör oberoende granskning av produkter samt bidrar till att ställa krav på producenterna och skapa transparens. Men för kosttillskott är läget ett annat. Certifiering av kosttillskott förekommer visserligen, men inte alls i samma utsträckning som för livsmedel. Här behövs en förändring.

Enligt branschorganisationen Svensk Egenvård köpte svenskarna under 2019 kosttillskott, sportnutrition och växtbaserade läkemedel för 5,5 miljarder kronor. Produkter som skulle kunna vara – och borde vara – certifierade. Utbudet är enormt och vi i branschen måste hjälpa våra kunder rätt i djungeln av kosttillskott som finns på marknaden idag.

Den enda unikt anpassade certifieringen för producenter och leverantörer av kosttillskott, sport- och viktminskningsprodukter i Sverige idag är Certified for self-care som tagits fram av Svensk Egenvård. Certifieringen innebär att företag måste uppfylla kriterier baserade på bland annat myndighetskrav, branschriktlinjer och olika internationella livsmedelsstandarder. Företagen granskas av oberoende parter vilket är en förutsättning för både certifieringens och branschens trovärdighet. Extern kontroll är en viktig parameter för transparens.

Denna certifiering måste sedan förnyas var fjärde år. Producenter och leverantörer är därmed tvungna att hålla sig uppdaterade om nya regelverk som kan påverka erhållandet av certifikatet. Detta borgar för en framåtlutad hållning bland de svenska kosttillskottsleverantörerna där utvecklingen ständigt går framåt.

Att det kan kännas krångligt eller byråkratiskt att certifiera sig är inte skäl goda nog att undvika en certifiering. Det är ett pris vi inom branschen behöver vara villiga att betala för både vår egen och våra kunders skull.

Konsumenterna har rätt att veta vad produkterna innehåller – att de är av god kvalitet, producerade med bra råvaror, säkert hanterade i alla led och såklart både ofarliga och funktionella, vilket branschcertifieringar i allra högsta grad bidrar till att säkerställa.

Certifiering av kosttillskott är en självklarhet för oss på Great Earth. Vi uppmuntrar nu resten av branschen att certifiera sig; för livsmedelssäkerhet, kundernas trygghet och branschens transparens. Och som Svensk Egenvård själva säger: ”att vara certifierad är ett effektivt sätt att uppvisa ett dokumenterat och seriöst arbete med livsmedelssäkerhet”.

Jorunn Wallton-Haaland, vd på Great Earth

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125