23948sdkhjf

Coops svinn bränns till fin- och fulsprit

Spriten säljs på lokala krogar och Systembolaget medan slaggprodukterna används som handsprit i butikerna.

Stora Coop Visby har sedan länge förklarat krig mot matsvinn bland annat genom att införskaffa en komposteringsmaskin som tillverkar ”Dundergödning” till försäljning i butiken.

Nu får gödslet även besök av ”Dundersprit” som både blir till finsprit åt restaurangerna och fulsprit som används för att desinficera butiksmedarbetarnas händer.

– Det började med att Johan Johansson från gårdsdestilleriet Gotland Spirits kontaktade vår vd Carl-Johan Stålhammar och sedan kom på besök. Vi gick förbi komposteringsmaskinen där det låg en massa trasiga förpackningar av havregryn, frukostflingor och sådant som skulle in i maskinen. Jag föreslog att han skulle ta rätt på det och bränna sprit av det istället. Trots att det mest var ett skämt så nappade han direkt, berättar butikschefen Markus Wahlgren.

Svinnet hämtas upp av Gotland Spirits och blir till en mäsk som sedan jäses och bränns till en lokalproducerad spritdryck. Flaskorna, som går under namnet ”Spill”, kommer att säljas i lokala restauranger och på Systembolaget. Den som vill panta flaskorna och få tillbaka två kronor kan också bege sig till någon av Coops butiker på ön.

– Tänka sig att våra flingor kunde bli så goda som sprit, det hade jag aldrig trott, säger Markus Wahlgren som så klart hunnit testa produkten.

Vid destillering av finare spritsorter används bara det så kallade ”hjärtat”, eller den alkohol som sipprar ut i mitten av förbränningsprocessen. ”Huvudet” och ”Svansen” innehåller vissa ovälkomna biprodukter och sorteras därför bort som olämpliga att dricka.

Men istället för att kasta fulspriten så skickas den till det lokala företaget Gutö Delikatesser som i sin tur tillverkar handsprit åt Coop Gotland.

– Det är perfekt. Vi har maskiner med sensorer i våra butiker där kunder och medarbetare kan sprita händerna. Dessa kommer vi att kunna fylla på med dundersprit så till den grad att alla våra enheter blir självförsörjande, berättar Markus Wahlgren.

Mellan 100-300 flaskor finsprit beräknas i nuläget tillverkas i månaden men ambitionen är så klart att det ska bli så få som möjligt.

Det här är inget vi tjänar på annat än att vi får goodwill och slipper betala för upphämtning av kasserade livsmedel, som tidigare kostade omkring 80 000 kronor per år. Eftersom det rör sig om svinn så kommer vi så klart också att försöka se till att minska antalet producerade flaskor månad för månad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.116