Arla hotas av miljonböter – tar strid med Konkurrensverket
En tvist om en mejeriupphandling har lett till ett bråk mellan Arla och Konsumentverket.
Bakgrunden är att Arla för två år sedan upptäckte att en medarbetare begått ett fel i en upphandling och rapporterade det till Konkurrensverket enligt det så kallade eftergiftsprogrammet. Därmed bör inga böter utfärdas, menar mejeribolaget.
– Genom att omedelbart meddela Konkurrensverket och samarbeta med dem i deras undersökning så har vi gjort allt vad vi kan för att vara transparenta. De har på vårt initiativ fått det som vi själva identifierade som felaktigt hanterat av den enskilda medarbetaren. Bevis som nu används mot oss. Då vi anmält, lämnat in bevisning samt varit helt transparenta så anser Arla att vi inte heller ska bötfällas, kommenterar Ylva Nykvist, head of legal på Arla.
Konkurrensverket ser annorlunda på saken. Inför upphandlingen 2016, där Arla Foods och Centrala Partihallen lämnade konkurrerande anbud, hade företagen kontakt med varandra och utbytte information, bland annat om prissättningen på de produkter som de avsåg att offerera. Företagen har därmed samarbetat på ett otillåtet sätt, enligt Konkurrensverket.
– Otillåtna samarbeten där anbudsgivare utväxlar strategisk information är en allvarlig överträdelse av konkurrensreglerna. Det sätter konkurrensen ur spel och riskerar att i slutänden leda till högre priser för konsumenterna, säger Konkurrensverkets generaldirektör, Rikard Jermsten.
Konkurrensverket har lämnat in en stämningsansökan mot Arla Foods AB till Patent- och marknadsdomstolen och yrkar på att företaget ska betala 1 130 000 kronor i konkurrensskadeavgift. Den begärda avgiften har reducerats med hänsyn till att företaget samarbetat med Konkurrensverket under utredningen.
Ylva Nykvist menar att Konkurrensverkets hantering skickar mycket olyckliga signaler till de företag som funderar på om de vågar använda Konkurrensverkets eftergiftsprogram. Arla tillägger att det felsteg som gjordes inte ledde till någon som helst ekonomisk vinning för Arla. Medarbetaren i fråga arbetar heller inte längre på bolaget.
Parterna inväntar nu Patent- och marknadsdomstolens bedömning i ärendet.