LRF positiva till förslag mot otillbörliga affärsmetoder
Den 11 februari överlämnade regeringen en lagrådsremiss om implementering av EU-direktivet UTP för att motverka otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan.
Remissen har kritiserats av Svensk Handel då de anser att mindre aktörer som till exempel en glasskiosk inte skulle kunna avbeställa en order en regnig sommarvecka.
– Vi vänder oss emot att regeringen lägger fram ett förslag som skyddar stora multinationella bolag mot deras betydligt mindre kunder. Regeringens förslag går helt på tvärs med själva grundtanken i EU-förslaget som är att skydda det lilla leverantörsföretaget mot den större köparen, sa Karin Johansson, vd på Svensk Handel i ett pressmeddelande när remissen lämnades över.
LRF menar att det är en feltolkning av remissen då denna innehåller ett nytillkommet förslag om undantag för små leverantörer med en årsomsättning mindre än 20 miljoner. LRF hade hellre sett att reglerna gällt för samtliga aktörer.
– Vi hade önskat att lagförslaget gällt alla producenter, oavsett storlek. Men jämfört med EU-direktivets omsättningstrappa så är det en klar förbättring som gör reglerna enklare för både köpare och säljare. Att gemensamma inköp till stora dagligvarukedjor inte undantas från regelverket är en förutsättning för att lagstiftningen ska fylla sina syften, säger Palle Borgström, förbundsordförande på LRF i en kommentar.
Även Livsmedelsföretagen har tidigare uttryckt en liknande åsikt som LRF i frågan.
Förslaget innebär bland annat att:
- en leverantör har rätt att kräva
- ett skriftligt avtal av en inköpare i handeln.
- betalning av varor ska ske inom 30 dagar (inte 60 som idag) och en producent eller leverantör ska inte kunna krävas på kostnader hos säljaren för reklamkostnader med mera.
- det är viktigt med balans mellan olika parter i livsmedelskedjan.
- vissa undantag görs för små köpare i livsmedelskedjan, vilket med hänsyn till pandemins effekter för bland annat restaurangbranschen är förståeligt.
Lagrådet kommer nu att kunna lämna ytterligare yttranden kring lagförslaget innan regeringen lägger sin proposition till riksdagen.
Läs även Lennart Jönsson, krönikör på Fri Köpenskap och grundare av Gordios Consultings syn på förslaget om UTP här.