Rscueds robot räddar frukt – och axlar
Helsingborgsföretaget Rscued gör juice och smoothies på kasserad frukt. Nu har de mänskliga frukträddarna fått hjälp av en robot som plockar flaskor från bandet och i kartong.
– Jag hade inte förstått att det skulle vara så lätt att implementera en robot. Det har blivit ännu bättre än jag trodde, säger fabrikschef Marko Tukaric.
Rscueds fabrik i Helsingborg finns fem minuter från de stora grossisterna i det som brukar kallas Sveriges frukthamn. Förra året räddade Rscued 388 ton frukt och grönt som annars hade slängts. I år planerar man att rädda dubbelt så mycket.
Tidigare fick en person stå i slutet av bandet och packa de närmare 80-gradiga flaskorna i lådor för hand.
– Man tar fem-sex flaskor i handen med tjocka handskar på. Det var stressigt, tufft och jobbigt. Det blev väl uppemot 4 000 plock per dag, det kändes i axlarna, säger Marko Tukaric.
Sedan årsskiftet sköts det jobbet av en robot från Universal Robots. UR10 klarar att lyfta upp till 10 kilo. UR-integratören Odigo har utvecklat tre olika specialanpassade gripdon för de olika storlekarna på flaskorna.
– Roboten har inneburit mindre stress, bättre arbetsmiljö och vi har frigjort en person som i stället kan sortera frukt så att vi kan rädda ännu mer. Personalen är mer än nöjd, säger Marko Tukaric som räknar med att den första robotinstallationen betalat sig inom ungefär två år. .
Cobotinstallationen som Odigo tagit fram för Rscued skulle även kunna passa andra företag i livsmedelsbranschen, menar integratören Marcus Engqvist.
– Den här lösningen passar i synnerhet mindre företag med lågvolymsproduktion. De är mest betjänta av flexibla och lättskötta cobotar, där automationsresan kan göras i flera steg om man så önskar. Det här är en lösning som passar exempelvis mikrobryggerier, säger han och avslöjar att även en såstillverkare har visat intresse.