Bryggeriet fick rätt – får sälja folköl via reko-ringar
Bryggeriet Wermlands Brygghus har med framgång sålt folköl via reko-ringar i hemkommunen Kristinehamn men även i flera grannkommuner. Men när bryggeriet ansökte om att få sälja öl även i Karlskoga kommun fick de nej samt ett försäljningsförbud på 12 månader.
Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som nu har beslutat om att tillåta försäljningen samt häva förbudet.
– Reko-ringar har blivit en viktig försäljningskanal för oss och många av våra kollegor runt om i Sverige. Det har blivit en möjlighet för många bryggerier att överleva i en väldigt svår tid.Därför är det beklagligt att alkohollagstiftningen tolkats så olika i olika kommuner och begränsat vår lagliga rätt. Vi är mycket nöjda med domen inte bara för Wermlands Brygghus skull utan även för alla hantverksbryggerier runt om i landet, säger Hans Skan, vd på Wermlands Brygghus i en kommentar.
I alkohollagen finns det ett undantag för bryggerier som själva tillverkar folköl att sälja sina produkter från själva försäljningsstället och att det då endast behövs en anmälan till kommunen. Karlskoga kommun hävdade att försäljning inte skedde på tillverkningsplatsen och därför inte skulle tillåtas. Bryggeriet å sin sida menade att eftersom beställning och förskottsbetalning skett innan på nätet ska det räknas som att det skett på tillverkningsplatsen, vilket även rätten gick på.
Domen kan också ses som en vinst för fler småbryggerier runt om i landet.
– Lagtexten har tolkats olika i olika kommuner och så ska det inte vara. Med denna domen i ryggen kan fler småbryggerier runt om i landet slippa mötas av kommunalt motstånd när de vill sälja folköl direkt från bilen, på en REKO-ring eller på en julmarknad, säger Johan Håkansson är ordförande i föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier som hjälp Wermlands Brygghus under processen.