Lakritsroten i rekonstruktion
Godisbutikskedjan Lakritsroten, som säljer produkter som består av eller innehåller just lakrits, ansökte om rekonstruktion vid Attunda tingsrätt den 23 april.
Bolaget driver nio butiker samt e-handel och ägs till 51 procent av Evanoff Group, som gick in i bolaget 2017, och till 49 procent av Dahlén Event. Bolaget är ett dotterbolag till Dahlén Event.
Rekonstruktionsansökan är undertecknad av vd Erik Dahlén och styrelseledamot Dani Evanoff.
Lakritsroten uppger i ansökan att ”verksamheten är i grunden sund. Problemen är direkt kopplade till rådande pandemi”.
Rekommendationerna med en kund per 10 kvadratmeter uppges också ha slagit hårt mot verksamheten då butikerna omfattar relativt små ytor.
I ansökan uppger Lakritsroten att bolaget försökt parera omsättningsbortfall med att ansöka och erhålla permitteringsstöd. Dock ska verksamheten inte ha kvalificerat sig för omställningsstöd. Detta då bolagets omsättning visserligen minskat under fjolåret men då Lakritsroten samtidigt etablerat butiker under 2019 och 2020 har inte omsättningen minskat till den grad att bolaget uppfyllt kraven för stöd.
Enligt handlingarna sysselsätter bolaget ett 50-tal anställda, där flertalet är timanställda.
Lakritsroten har fem butiker i Stockholm; på Sveavägen, i Mood, på Hornsgatan på Södermalm, på Västerlånggatan i Gamla Stan samt på Centralstationen.
Därtill har kedjan en butik vardera i Uppsala och Malmö samt två butiker i Göteborg; på Östra Hamngatan och Haga Nygata samt e-handel.
Butiken i Uppsala och en i Göteborg öppnade precis innan coronapandemin var ett faktum.
Enligt rekonstruktionsansökan har redan etablerade butiker fram till pandemin varit lönsamma och bolaget uppger att det nollresultat eller svagt negativa resultat bolaget uppvisat historiskt under åren hänger samman med kostnader för att öppna nya butiker.
Detta enligt bolagets affärsplan att successivt starta nya butiker och öka omsättningen för att därigenom uppnå skalfördelar.
Lakritsroten omsatte nära 45 miljoner kronor 2019 och resultatet landade på -2,2 miljoner kronor. I rekonstruktionsansökan framgår att omsättningen under 2020 sjönk till 35 miljoner kronor och med ett negativt resultat om 5,3 miljoner kronor.
Ägarna ska löpande ha skjutit till kapital under fjolåret och i rekonstruktionsansökan framgår att ägarna är villiga att skjuta till mer pengar givet att en ackordsuppgörelse med borgenärerna nås.
För innevarande år är prognosen att bolaget ska nå en omsättning på 38 miljoner kronor med ett nollresultat och bolaget skriver i rekonstruktionsansökan att verksamheten väntas återhämta sig givet återgång till mer normal verksamhet till hösten.
För att komma på rätt köl igen ska bolaget enligt rekonstruktionsansökan även göra en översyn av kostnaderna och lägga ökat fokus på e-handel. Bolaget ska även tidigare sett över kostnadsmassan och gått in i 2021 med en "slimmad organisation och delvis nytt sortiment".