Lantmännen står stabilt i stormen
Trots fortsatt påverkan av coronapandemin har Lantmännen ökat sitt rörelseresultat, efter finansnetto och justerat för jämförelsestörande poster, under första tertialet 2021 till 480 miljoner kronor (447). Under samma period sjönk omsättningen dock med 5,1 procent till 14 925 miljoner kronor.
– Lantmännen har ju en stor koncernverksamhet och det beror mycket på mixen mellan de olika divisionerna. Om det går sämre i någon divison kan det gå bättre i en annan. Vi har en haft en stark uppgång i Swecon-affären och samtidigt minskat inom livsmedel till exempel, säger Per Olof Nyman, vd och koncernchef för Lantmännen till Food Supply om resultatet.
Coronapandemin har fortsatt påverka Lantmännens divisioner i olika stor utsträckning där Lantmännen Livsmedel sett en minskat resultat på 177 miljoner kronor (190) samtidigt som lantbruksdivisionen stått pall med ett resultat på 107 miljoner kronor (104)
– Den har ju påverkats väldigt lite och det är också vår huvudaffär, säger Per Olof Nyman.
Totalt beräknas coronaeffekten för tertialet hamna på 100 miljoner kronor vilket är en minskning från förra tertialets 150 miljoner där bland annat just Lantmännen Livsmedel påverkats negativt.
– Det var bland annat bunkringseffekten förra året som påverkade så det är inget förvånande, det är som det ser ut. Nu räknar alla med att smittspridningen ska minska och att vaccinationerna ska ta fart och sen får vi se om det blir förändringar som är långsiktiga. Affärstrafiken kanske går ner och resandet kanske minskar vilket såklart påverkar en del affärskanaler som hotell- restaurang och flygbolag.
Efter att ha legat lågt ett tag väljer nu även Lantmännen att skruva upp sin investeringstakt igen i ett flertal länder.
–Nu känner vi oss mer säkra på att investera igen och det har även blivit en investeringsskuld under corona som vi nu tar oss an, säger Per Olof Nyman.
Ett av dessa projekt är det nya bioraffinaderiet för glutenframställning i Norrköping som kommer att kosta cirka 800 miljoner kronor.
– Norrköping är en grön affär och det är att viktigt att skapa ett nytt affärsben som är mindre beroende av etanol-priset. Glutenmarknaden är dessutom väldigt intressant i Europa just nu.
Just etanol-priset har påverkat Division Energi negativt under de fyra månaderna som sett sitt resultat minska med 42 miljoner från 134 till 92 miljoner kronor.
Lantmännen Fastighet såg ett förbättrat resultat som uppgick till 100 miljoner kronor (80) och Swecon ökade med 30 miljoner till 153 miljoner (123).
Per Olof Nyman vill inte spekulera om den ekonomiska situationen framöver men han tror att mycket pekar på att det kommer att bli mer stabilt de närmaste fyra månaderna.
– Vi hoppas ju att coronasituationen ska förbättras och vi hoppas att det ska bli bättre och bättre för varje månad och att det även ska påverka livsmedelssituationen, säger han.