”Slagläge för svensk livsmedelsindustri”
Den som följt nyheterna inom livsmedelsindustrin det senaste halvåret kan ha noterat att det just nu byggs ett antal nya fabriker och att nya produktionslinjer tillkommer i gamla produktionsanläggningar. Men ökar branschens investeringar eller är det en tillfällighet?
– Om man backar bandet till när pandemin briserade så har investeringarna i stort sett verkställts enligt planen, men vi har inte sett någon jättestor ”rampup” om man tittar på siffrorna genom åren, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen.
Av dessa färdigställda investeringar hittar man bland annat den senaste tidens satsningar på grill-ost där bland annat Falköpings mejeri stod klart i maj.
Stora investeringsbeslut tas efter långa överlägganden och tar år att avsluta. Under de senaste tolv månaderna är det främst de senaste månaderna som bjudit på nyheter om nya byggplaner. Sedan januari i år har bland annat Lantmännen annonserat att de ska investera 800 miljoner i ett bioraffinaderi som ska stå klart 2023, samma år som Greenfoods 44 000 kvadratmeter stora anläggning för växtbaserad mat ska stå klar i Helsingborg.
– Vi försvarar tidigare års investeringsvolymer men man ser aldrig några tvära kast i livsmedelsindustrins investeringscykler. Det händer hela tiden saker, det gör det absolut, men några investeringar i Northvoltklassvi inte sett inom livsmedelsindustrin. Det investeringsprojektet väntas landa på 40 miljarder vilket är en femtedel av omsättningen för hela vår bransch, säger Carl Eckerdal och fortsätter:
– Det här är en av de mer mogna grenarna i det svenska näringslivet och det som händer är mer att man fusionerar och konsoliderar.
Ett av de företag som är redo att investera i en ny anläggning är Pågen som nyligen gick ut med att i stället för att utöka bageriet i Malmö så ska ett helt nytt bageri byggas i Landskrona. Även om det handlar om en expansion av verk två av de större bromsklossarna för industrin: långa och krångliga beslutsprocesser samt brist på el.
– Jag ser med viss vånda på problemen med elöverföringen till södra Sverige där en stor del
ödesfråga och det gäller inte bara livsmedelsindustrin, säger Carl Eckerdal.
Men även om det finns storav hinder för tillväxt så tror Carl Eckerdal att det finns faktorer som talar för att investeringarna kommer att tillta framöver.
– Svensk livsmedelsindustri har ett visst slagläge just nu. I Sverige har vi trenderna med oss och det har vi haft de senaste fem åren så vi kan nog få se en skjuts i rätt riktning även framöver, säger han.