De blir först med svenskt ärtprotein
Svenska råvaror och ärtor är i ropet och Orkla blir nu först med att använda sig av helsvenskt ärtprotein i sin produktion.
Första produkten med det svenska ärtproteinet blir en vegansk pirog från Anamma som lanseras senare i år och målsättningen är att alla av Orklas ärtproteinprodukter till början av 2022 ska tillagas med svenskt ärtprotein.
– Vi vet att det här är väldigt efterlängtat från konsumenterna och vi är väldigt glada att vi kan erbjuda en växtbaserad proteinprodukt som inte bara är tillagad i Sverige, utan också där råvaran är odlad i Sverige, säger Maria Tilly, Marknadsdirektör Orkla Foods Sverige i en kommentar.
Framställningen av texturerat ärtprotein är komplicerad och idag finns ingen sådan anläggning i Sverige vilket också varit ett hinder för att helt använda svensk råvara. Nu kommer den svenskodlade ärtan att förädlas i Norge och Danmark för att sedan leveras till Orklas anläggningar i Eslöv och Vansbro för vidare förädling.
– Sverige har goda förutsättningar för en egen framgångsrik produktion av växtprotein, och vi skulle självklart välkomna ett helsvenskt alternativ, säger Maria Tilly.