23948sdkhjf

Apelsinskal blir bioplastflaskor

Finska tekniska utvecklingscentret VTT har utvecklat en teknik för framställning av plastflaskor baserat på skal från citrusfrukter.

På sin hemsida skrivet VTT att deras nyutvecklade FDCA-teknik gör det möjligt att använda jordbruksavfall som innehåller pektin - till exempel citrusskal och sockerbetsmassa som råvara för produktion av biobaserad PEF-plast (polyetenfuranoat) och därmed ersätta fossilbaserad PET-plast. PEF är en förnybar och helt återvinningsbar högpresterande plast.

Koldioxidavtrycket på plastflaskor tillverkade av citrusskalbaserad PEF uppges vara 50 procent lägre än för PET. Dessutom är barriäregenskaperna hos PEF bättre än hos PET, vilket medger en längre livslängd för livsmedel, förpackade med PEF.  

Enligt VTT har deras nya teknik även betydande produktionsfördelar vid tillverkning av biobaserad PEF-plast. Tekniken använder nämligen en stabil mellanprodukt för att producera FDCA (2,5-furandikarboxylsyra), en av monomererna i PEF, vilket möjliggör en mycket effektiv process. Dessutom öppnar användningen av pektinhaltiga avfallsströmmar nya möjligheter för plastens cirkulära ekonomi.

VTT har patenterat tekniken. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097