23948sdkhjf

Så ska livsmedelsbranschen nå klimatmålen  

Den svenska mjölk- och nötköttsproduktionen kan nå Parisavtalet. Det är i alla fall vad flera tunga branschaktörer kommit fram till i en ny rapport som presenterades idag.

Under ett års tid har Arla, DeLaval, HKScan, Lantmännen, LRF, Svenskt Kött, Växa och Yara tillsammans deltagit i ett projekt som lett fram till rapporten ”Framtidens Jordbruk: Mjölk och Nötkött”.

Enligt rapporten är det möjligt för branschen att minska sina klimatutsläpp i enlighet med Parisavtalets mål om i princip netto noll fossila koldioxidutsläpp, en reduktion av metanutsläpp med cirka 65 procent och en minskning av lustgas med 40 procent. Rapporten gör också en poäng av att skilja de olika utsläppen åt.

I vår rapport beskrivs fokusområden och potentialer för att minska klimatpåverkan och samtidigt öka produktiviteten och gynna den biologiska mångfalden. Den svenska mjölk- och nötköttsproduktionen har en viktig roll att spela i ett hållbart livsmedelsystem även i framtiden, säger Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen i en kommentar.

Rapporten bygger på fyra parametrar: djurvälfärd, produktivitet, planeten och plånboken och utifrån dessa parametrar har elva fokusområden för en framgångsrik omställning identifierats.

För att nå de här målen betonar rapporten även att lönsamheten för gårdarna är en förutsättning för att kunna göra de nödvändiga förändringarna som krävs.

 I Sverige har vi de rätta förutsättningarna att fortsätta utveckla näringen vidare, med innovationer och ökad kunskap i alla led. Men för att kunna göra det och möjliggöra framtida investeringar på gården måste lönsamheten inom primärproduktionen stärkas, säger Gustav Kämpe, vice ordförande Växa, Arlabonde och styrelsemedlem i Arla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143