23948sdkhjf

De säljer smöret och investerar pengarna

400 miljoner i investering i ny processutrustning och utökad kapacitet. Vi har tittat närmare på storsatsningen vid Arlas mejeri i Götene.

– Det är fantastiskt att Arlas ägare, våra bönder, har valt att satsa här i Götene. Det skapar framtidstro, säger Marika Lifbom i en intervju med oss.

Hon är mejerichef för Arlas mejeri i Götene och satsningen som hon talar om är egentligen två, en på 95 miljoner som beslutades i mars och en på 300 miljoner med beslut i september. Arbetet pågår nu för fullt och till sin hjälp att ro projekten i hamn har hon projektledaren Christian Järpenberg som normalt sitter på Arla centralt men nu fokuserar på den stora satsningen.

För den som inte besökt Götene ligger det mellan Lidköping och Mariestad och här finns sedan länge ett av Arlas numera tolv mejerier i Sverige.

– När vi började kärna smör här i Götene 1950 var smörkärnaren gjord av trä, berättar Marika Lifbom.

Sedan dess har mycket hänt, anläggningen är idag en i stort sett helautomatiserad processindustri. Kommer de nya satsningarna innebära nya tekniksprång?

Det sker ständigt förbättringar av utrustningen men de stora stegen gjordes nog någon gång under förra århundradet, säger Christian Järpenberg i intervjun med oss.


Projektledare Christian Järpenberg och mejerichef Marika Lifbom. Foto: Arla

Medarbetarna på mejeriet är positiva över att de här två projekten kommit igång efter flera års planerande och förstudier. Bolaget har under 2021 upphandlat arbete samt utrustning och påbörjat arbetet. En del har även varit att ta fram ritningar som sedan överfördes till 3D-modeller vilket är ett bra stöd för att se att utrustningen kan placeras där det är tänkt utan att krocka med omkringliggande maskiner, väggar eller rördragning.

Satsningen på 95 miljoner kronor fokuserar på matfettstillverkningen. Här tillverkas 56 000 ton matfett per år och anläggningen har varit med ett tag så det var dags att uppdatera enligt Marika Lifbom.

– Det handlar till största delen om att framtidssäkra produktionen.

Christian Järpenberg berättar mer.

Vi byter till modernare utrustning och det gör vi för leveranssäkerheten, produktkvalitén och operatörernas säkerhet.

Bolaget byter bland annat ut smörkärnare, smörsilo och en del utrustning kopplat till packning.

– Det är inte hela matfettsproduktionen som vi gör åtgärder på. Förmodligen blir det en fortsättning men inget är beslutat om det än, förklarar Marika Lifbom.

I stort sett hela produktionen är redan automatiserad men nu blir systemen uppdaterade och automationen får genomslag överallt enligt Christian Järpenberg.

– Hittills har man haft en del manuella inslag när det gäller diskhanteringen utav de olika ledningarna och under resans gång kommer vi även ersätta detta manuella arbete.

Marika Lifbom berättar att projektet har en stor utmaning, det går inte att stänga ned befintlig produktion under ombyggnaden utan istället är det som ett pussel där ny utrustning kopplas in så att gammal utrustning kan tas bort och skapa utrymme för ytterligare ny utrustning.

– Samtidigt som vi gör det här ska vi producera som vanligt vilket gör att det blir lite extra trixigt, men det har gått väldigt bra hittills.

Enligt tidsplanen ska allt vara klart i slutet av 2022.


Här är Arlas anläggning i Götene, som ligger i Västergötland mellan Mariestad och Lidköping. Foto: Arla.

Den andra satsningen är större, närmare 300 miljoner kronor.

Där handlar det mer om att öka kapaciteten både för mjölk och vassle här i Götene, säger Marika Lifbom.

En av anledningarna är att mejeriet är ett av Arlas två reglermejerier. Det innebär att om det uppstår något problem på ett av Arlas övriga mejerier kan mjölken därifrån istället styras om till Götene som är igång dygnet runt. Det är därför viktigt att ha bra möjligheter ta emot råvaran.

Det främsta skälet till satsningen är dock att få möjlighet kunna ta emot större mängd ekologisk mjölk. Arla märker ett allt större intresse för ekoprodukter och här har Götene för liten mottagningskapacitet idag. I den planerade ombyggnationen dubbleras i stort sett all utrustning mot idag vilket ska ge större flexibilitet. För att få plats bygger bolaget en ny lokal på området. Osttillverkningen som producerar cirka 18 000 ton ost per år påverkas inte.

– Det är en investering i processutrustning för att hantera mjölken. Det gäller ju att kunna ta emot, kyla, pumpa, pastörisera och förvara den, säger Christian Järpenberg.

Den nya produktionsdelen kommer vara helt automatiserad. Om allt går enligt plan kommer anläggningen vara i full drift i slutet av 2023.

Vad är då framgångsreceptet för att lyckas med den här typen av stora satsningar?

Det är ju mycket planering, det är det som är nyckeln till det hela, säger Christian Järpenberg.

Marika Lifbom fyller i.

– Att involvera medarbetare, skyddsombud och alla kunniga människor för att ta fram en plan och sen jobba hela tiden framåt enligt den. Samt att göra bra risk- och konsekvensanalyser.

Arbetet är inte slut bara för att alla utrustning är på plats, då kommer nästa steg med utbildning av operatörer antingen genom att de får besöka mejerier i koncernen med liknande utrustning eller kurser från leverantörerna av utrustningen. Efter det kan Marika Lifbom och Christian Järpenberg äntligen säga att projektet är i hamn och kanske fira med en smörgås med extra Bregott och ekologisk ost.


Bild från produktionen där det tillverkas 18 000 ton ost och 56 000 ton matfett per år. Produktionschef Per Pedersen och Marika Lifbom. Foto: Arla

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.091