23948sdkhjf

Trenden är bruten – köttkonsumtionen ökar

Konsumtionen drivs på främst av fågel.

Den svenska köttkonsumtionen har sedan 2016 minskat något för varje år men den trenden är nu bruten. Under 2021 ökade den svenska konsumtionen av kött med knappt en procent till 80,1 kilo per person enligt statistik från Jordbruksverket.

Ökningen är nästan uteslutande drivet av konsumtionen av matfågel då nöt och fläskkött i princip inte ändrats alls. Trendbrottet kan också förklaras av en ovanligt stor minskning i köttkonsumtionen som skedde under 2019 och 2020.

Konsumtionen av fågel ökade under 2021 till 23,1 kilo fågelkött per person vilket är en ökning från föregående års 21,8 kilo.

Griskött som minskat kontinuerligt sedan 2013 är dock fortfarande det köttslag som är störst med 29,3 kilo per person, vilket är en minskning från förra årets 29,6 kilo. Nötkött minskade under perioden marginellt från 22,7 kilo per person till 22,6 kilo 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095