23948sdkhjf

Rött ljus för torsk i nya fiskguiden

Gult ljus för skarpskill. Men läget ser ljusare ut för sötvattensfiskar.

– Vi ser både mörka moln och ljus vid horisonten när det gäller hur haven och fisken mår. Överfiske och bristande kontroll är fortfarande problem både i våra närmaste hav och globalt. Om vi ska få hållbart fångad fisk på tallriken behövs en bättre och mer effektiv kontroll, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lindi en kommentar i samband med presentationen av den nya guiden.

Årets guide omfattar cirka 95 arter, där drygt hälften (55 procent) finns som gröna alternativ, 64 arter ligger på gult ljus och 94 på rött ljus.

Ingen torsk hamnar på grönt ljus i år och bestånden i Östersjön och Nordostatlanten har fortsatt rött ljus samtidigt som torsken i Barents hav ligger på gult liksom handlinefångad torsk som fiskas utanför Färöarna.

Skarpsillen fiskad i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön går också från grönt ljus till gult.

 – Mängden lekmogen fisk i beståndet har minskat och fiskdödligheten på grund av fisket har ökat, säger Inger Melander, ansvarig för Fiskguiden i en kommentar.

Bland de positiva nyheterna är att flera sötvattensfiskar får grönt ljus. Bland dessa återfinns bland annat regnbåge odlad i svenska vatten, röding som odlas i dammar i Europa samt siklöja fiskad i Vättern. Grönt ljus får också odlade blåmusslor från Tyskland liksom odlade blåmusslor från svenska och danska vatten som sedan tidigare har grönt ljus.

En ändring för i år är att certifieringar som MSC, ASC och KRAV inte automatiskt får grönt ljus. De läggs separat utanför trafikljusen. Så var det också när Fiskguiden började ges ut 2002.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062