23948sdkhjf

Dalarnas bönder i protest

Dalarna protesterar mot ett EU- förslag där risken att förlora ett EU- stöd på 34 miljoner kronor är stort
Dalarnas bönder riskerar att förlora 34 miljoner kronor om året om ett nytt förslag kring ersättningar till lantbrukare går igenom. I dag lämnar Länsstyrelsen sitt remissvar till regeringen i frågan.

– Det är viktigt att vi gör vad vi kan från länet för att påverka förslaget i rätt riktning, säger Maria Norrfalk, landshövding.
Det nya förslaget ligger till grund för det så kallade landsbygdsprogrammet som beskriver EU:s och Sverige gemensamma jordbrukspolitik för åren 2014-2020. Landsbygdsprogrammet styr bland annat hur mycket stöd som företagare på landsbygden får.
Enligt det nuvarande programmet får lantbrukare bland annat ersättning för att odla vall. Förra året fick Dalarnas lantbrukare 34 miljoner kronor i stöd för att odla vall. De pengarna kan nu försvinna, om det nya förslaget går igenom.

– Utan den ersättningen riskerar många av länets djurägare att gå back ekonomiskt. Det kan leda till att djuren blir färre och att de ytor där man nu odlar vall växer igen, säger Ann Marie Fagerberg, vikarierande lantbruksdirektör på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Långsiktiga konsekvenser
I dag lämnar Länsstyrelsen sitt svar på remissen till regeringens landsbygdsdepartement.

– I vårt remissvar trycker vi särskilt på att stödet för vallodling ska bli kvar och att vi får fortsatt stöd för vår unika fäbodkultur, säger Maria Norrfalk.

Lokala företag
Frågan har bland annat diskuterats i Länsstyrelsens insynsråd.

– På sikt innebär det här förslaget minskad lokal kött- och mjölkproduktion och begränsat utbud för konsumenten när det gäller lokala matvaror, säger Patrik Andersson ledamot i Länsstyrelsens insynsråd och vd för Siljans Chark.

– Det blir ett hårt slag för Dalarna och länets lantbrukare. De har det tufft redan i dag. Risken är att vi förlorar alla mjölkbönder i länet om förslaget går igenom. Det skulle också innebära att turismen får problem med igenvuxna landskap och mindre attraktiva miljöer i landskapet, säger Karin Torneklint, ledamot i Länsstyrelsens insynsråd och chef för Företagarna i Dalarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062