23948sdkhjf

ICA jagar energitjuvar

Stora ICA-butiker använder mängder energi. ICA Maxi i Nacka är en av fem butiker som testar ett system med mätare från ABB för att få bättre kontroll över energianvändningen.
En stor dagligvaruhandel är ur energisynpunkt ett virrvarr av motstridiga behov när det gäller värme och kyla.
"Vi gör av med fem miljoner kilowattimmar per år så det är en stor kostnad för oss. Tidigare har vi inte haft någon exakt koll på var förbrukningen fanns, men ambitionen är att få bättre kontroll och därmed få ner kostnaderna", säger vice vd Karl-Otto Jakobsson, i ett pressmeddelande.

Specialsytt system
ICA har för hela koncernen en klimatstrategi om att sänka den direkta nivån på klimatpåverkan med 30 procent från 2006 till 2020. Som ett led i det har ett samarbete inletts med Megacon som tagit fram ett för ICA specialsytt system för loggning och kontroll av el och energi.

"Nu har vi fått förmånen att vara en av fem testbutiker för det här systemet och det har redan gett effekt i form av minskad förbrukning", säger Karl-Otto Jakobsson.

Första steget i arbetet med att spara energi är att kunna mäta den faktiska användningen av el på olika ställen i butiken. Vid ICA Maxi i Nacka har butiken delats in i tolv mätområden, till exempel livsmedelskyla, belysning, ventilation, bageri, kontor och fjärrvärme.

"Elmätarna och tillhörande kommunikationsenhet skickar signalerna över mobilnätet till en server. Där kan informationen från mätområdena studeras grafiskt, exempelvis som kurvor, staplar eller i ett cirkeldiagram", berättar Ulf Magnusson på Megacon.

Eftersom en stor matbutik är komplex ur energisynpunkt är det viktigt att kunna ställa mätområden mot varandra. Hur mycket ventilation behövs på nätterna? Kan värmen från kompressorerna i det centrala kylsystemet utnyttjas för att minska behovet av fjärrvärme på vintrarna?

"Graferna från mätområdena kan paras ihop efter behov och jämföras. På så vis kan möjliga besparingar upptäckas", säger Ulf Magnusson.

Sedan systemet infördes har Karl-Otto Jakobsson upptäckt flera ”energitjuvar”.
"Det mest uppenbara var att markvärmen utanför huvudingången stod på året runt, när den egentligen är till för att smälta is på vintrarna. Vi upptäckte också att ventilationen gick för fullt dygnet runt när behovet på nätterna är avsevärt mindre. Med de åtgärder som jag direkt kan hitta är målsättningen för 2012 att uppnå en besparing på tio procent", säger han.

Äldre butiker kan spara mest
Behovet av att få kontroll över energianvändningen är stort inom ICA, menar Ulf Magnusson, men möjligheten att spara är beroende av många faktorer:
"Störst möjlighet till besparing finns i äldre butiker även om det är svårare att göra en kostnadseffektiv installation eftersom eldragningarna inte är anpassade för så kallad undermätning."

Ett annat exempel är nybyggnationen av ICA Kvantum Sannegården i Eriksdal i Göteborg. Ulf Magnusson beräknar att energianvändningen där kan minskas med cirka 35 procent jämfört med genomsnittet för en vanlig ICA Kvantum.

Livsmedelsbutiker har ofta bäst kontroll inom området livsmedelskyla, det vill säga vid kyl- och frysdiskarna. Det beror på att funktionen måste vara hundraprocentig, annars förstörs maten. Vid ICA Maxi i Nacka sitter det mätpunkter och temperatursensorer överallt i kyldiskarna.
"Så fort det avviker får jag ett SMS vilket kan hända vilken tid på dygnet som helst", säger Karl-Otto Jakobsson.

Stora besparingar har gjorts inom området livsmedelskyla. Värmen i diskarnas karmar (kanter) har justerats samtidigt som skyddslock över frysdiskarna sparar energi och minskar behovet av regelbundna avfrostningar. Man har även satt in energisnåla fläktar i kylarna som driver runt kylan från den centrala kylanläggningen.

Karl-Otto Jakobsson säger att projektet tillsammans med Megacon handlar mycket om att börja tänka energismart, att förändra mönstren kring hur energi används.
"Jag går regelbundet in och kollar kurvorna så att inte förbrukningen sticker iväg. Utan spaning ingen aning", säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096