Allt fler äter korv till middag
Andelen svenskar som äter korv till middag har ökat med 13 procentenheter jämfört med i fjol. Det innebär att en majoritet av svenskar, 54 procent, nu uppger att de smaskar i sig korv på kvällarna, enligt Korvrapporten 2023, en undersökning om svenska folkets korvvanor som Demoskop genomfört på uppdrag av Svenskmärkning.
Även andelen som äter korv på lunchen har ökat, från 39 procent till 43 procent. Nästan alla av de dryga tusen svenskarna som svarade på undersökningen, 92 procent, uppgav att de äter någon form av korv.
Svenskarnas favoritkorv är falukorven. Hela 42 procent anger att det är den de föredrar mest. Där bakom kommer salami på en andra plats, som var 28 procent av de svarandes favorit korv. På tredje och fjärdeplats kom wienerkorven respektive den vanliga grillkorven.
De tre viktigaste faktorerna vid val av korv är smaken, kötthalten och att köttet är svenskt. Att korven är tillverkad i Sverige kommer på fjärdeplats och först på femteplats kommer priset.