Ekologiska julskinkor slår rekord
Antalet julskinkor från KRAV- grisar blir rekordstort i år. Totalt beräknas 230 ton julskinka nå handeln från nu och fram till jul.
– Det är en ökning med mer än 20 procent jämfört med i fjol, säger Dirk van der Krogt, ekoansvarig på Svenskt Butikskött som styckar merparten av allt ekologiskt griskött i Sverige.
– Vi har mött ett ökat sug från handeln som velat försäkra sig om att ha ekologisk julskinka till jul för att kunna möta kundernas efterfrågan, säger Dirk van der Krogt i ett pressmeddelande.
Nitrit ger klassisk färg
Trots ett rekordstort antal skinkor från grisar i KRAV-certifierad uppfödning är det bara en bråkdel av skinkorna som får märkas med KRAV-märket. Orsaken är att de allra flesta julskinkor behandlas med nitrit som hämmar tillväxten av oönskade bakterier och ger skinkan dess klassiska ljusröda färg.
Nitritbehandling är inte tillåten enligt KRAVs regler. Merparten av skinkorna från landets omkring 24 000 KRAV-uppfödda grisar kommer därför att säljas under de olika butikskedjornas ekologiska varumärken men utan KRAV-märke. För att vara säker på att få en skinka från en svensk KRAV-gris måste man som konsument granska innehållsförteckningen. Är det en gris som fötts upp enligt KRAVs regler ska det stå ”skinka från KRAV-godkänd råvara” på etiketten.
Ekologisk julskinka kommer i år att säljas under detaljhandelns egna varumärken, I love Eco, Garant Eko, Änglamark och Svenskt Butikskötts ”Vårt ekologiska”.
På de skinkor som säljs under COOPs varumärke ”Änglamark” eller Svenskt Butikskött ”Vårt ekologiska” kommer dessutom logotypen för KRAV-grisuppfödarnas förening Jord på Trynet att finnas med på etiketten.