23948sdkhjf

Jultraditioner är till för att brytas?

Mellansverige håller traditionerna men i Norrlans byter man vanor
Traditionerna kring julmaten har förändrats de senaste tio åren. I Mellansverige är det till exempel mer vörtbröd och sylta på julborden idag än för tio år sedan. Norrlänningarna köper fortfarande mest julpastej medan de har dragit ner på julkorven.

Traditioner ändras
Hemköp har för tredje gången sammanställt svenskarnas julmatinköp. Första gången var 2001, därefter 2004 och senast 2011. Det har skett en del förskjutningar, både när det gäller vad som äts och hur noga man är med att följa traditionerna i olika landsdelar.

- Det är intressant att se att jultraditionerna förflyttar sig över tid på viss julmat och att de tycks hålla i sig inom andra, säger Patrik Hjert, marknadschef på Hemköp.

2001 var brunkål något i det närmaste okänt utanför Skåne. Då stod skåningarna för hela 75 procent av brunkålsinköpen. 2011 har brunkålen spritts över hela landet och skåningarna stod endast för 30 procent. Inte minst smålänningarna har tagit brunkålen till hjärtat.

Traditioner som består
Det finns traditioner som står starka i hela landet. Det gäller till exempel julmust, glögg, julknäcke, sill och inte minst köttbullar. Syltans popularitet går däremot i båda riktningarna, nedåt bland norrlänningar men uppåt bland örebroare och västeråsare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079