Införa skatt på kött?
För en hållbar livsmedelskonsumtion behöver konsumenterna äta mindre kött och välja kött med omsorg
– I vårt uppdrag ingår att arbeta för en hållbar utveckling och en livsmedelsproduktion till nytta för konsumenterna. I rapporten har vi försökt ta ett helhetsperspektiv på en hållbar köttkonsumtion. Det är i synnerhet nötkött som bidrar med stora utsläpp av växthusgaser. För alla djurslag har det betydelse hur djuren föds upp. Långsam uppfödning utomhus innebär i många fall större utsläpp än intensiv produktion inomhus, men kan å andra sidan innebära en bättre djurvälfärd, säger Gabriella Cahlin, chef för marknadsavdelningen på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
Mindre matsvinn
Konsumtionen kan minskas genom att man i första hand slänger mindre mat. Avsevärt mindre resurser går åt om konsumenterna äter mer mat ifrån växter och mindre ifrån djur.
Djuren sköter landskapen och skapar jobb
Köttproduktionen har inte bara en negativ miljöpåverkan. Betande djur behövs för att bevara naturbetesmarker som är värdefulla för den biologiska mångfalden och de öppna landskapen. Produktionen bidrar också till sysselsättning på landsbygden.
Svenskt kött ligger bra till ur hållbarhetssynpunkt
Svensk köttproduktion ligger bra till i flera hållbarhetsperspektiv. Men det behövs åtgärder som stimulerar till att minska utsläpp av växthusgaser, liksom satsningar på forskning och utveckling av nya produktionsmetoder.
Märkning kan hjälpa oss att välja
Som konsumenter kan vi stärka en hållbar produktion genom att välja kött med omsorg. Med omsorg menar vi framförallt att välja bort det köttet som har störst miljöpåverkan och produceras med bristfällig djuromsorg. Vi behöver kunskap, guider och märkning för att kunna göra medvetna val. Frivillighet behöver kompletteras med offentliga styrmedel på internationell nivå.
– Regler, miljöskatter och subventioner kan styra i rätt riktning. Men det är avgörande att dessa är på en internationell nivå. Annars riskerar man bara flytta produktionen dit där regelkraven och skattebördan är lättast, inte där produktionen är hållbar, förklarar Gabriella Cahlin.