23948sdkhjf

Ekologisk mat ökar i kommun och landsting

Ny marknadsrapport visar att försäljningen av ekologiska livsmedel i offentlig sektor ökar
Försäljningen av ekologiska livsmedel i offentlig sektor ökade med drygt 18 procent under 2012. Det visar en ny marknadsrapport som LRF har gjort tillsammans med Ekoweb. Det är främst offentlig sektor, restauranger och storhushåll som ligger bakom att försäljningen av ekologiska livsmedel ökar.

Högre krav
Den ekologiska försäljningen inom offentlig marknad och hotell & restaurang uppgick tillsammans till 2,4 miljarder kronor under 2012. Bara inom offentlig sektor värderas den ekologiska försäljningen under förra året till 1,6 miljarder kronor och inom hotell & restaurang till 0,8 miljarder kronor.

– LRF driver frågan om att offentliga upphandlare ska ställa krav. De kommuner och landsting som ställer krav på ekologiska livsmedel är ofta bra på att ställa krav på ursprung och kvalitet. Det visar tidigare undersökningar som LRF har gjort. Därför är det en positiv signal för svensk livsmedelsproduktion som helhet att försäljningen av ekologiska livsmedel i kommun och landsting ökar, säger Axel Hansson, LRFs marknadsutvecklare för offentlig upphandling i ett pressmeddelande.

Den totala försäljningen av ekologiska livsmedel ökade med 3 procent till 9,5 miljarder kronor under förra året. Det är en avmattning av tillväxten på den ekologiska marknaden jämfört med tidigare år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078