Mindre organiska fosforföreningar i frukt, grönt och spannmål
Bekämpningsmedelsrester från gruppen organiska fosforföreningar i frukt, grönt och spannmål har minskat de senaste sju åren visar Livsmedelsverkets undersökning
- Du kan äta frukt och grönt utan att vara orolig för bekämpningsmedelsrester. Det visar den här och flera andra undersökningar vi gjort, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket.
Små mängder
Antalet fynd av OP-föreningar har sjunkit under den undersökta tidsperioden men även de uppmätta halterna i frukt och grönsaker. Den så kallade cocktaileffekten av olika OP-föreningar vid konsumtion av frukt, grönsaker och spannmål påverkar den totala halt som en konsument kan få i sig. Svenska konsumenter får endast i sig någon procent av den mängd OP-föreningar skulle kunna påverka hälsan.
- Resultatet av undersökningen tyder på att resterna av OP-föreningar inte har inneburit någon långsiktig hälsorisk för svenska konsumenter, inklusive barn, under de senaste sju åren, säger Anneli Widenfalk.