23948sdkhjf

Nya regler om märkning och registrering av djur

Den 1 februari 2013 börjar ändrade regler gällande märkning och registrering av djur att gälla. De nya reglerna innebär flera förenklingar för djurhållarna och medför bland annat längre tid att journalföra sina djur och att det blir billigare att beställa märkningsutrustning via Jordbruksverkets e-tjänst.
Jordbruksverket sänker den administrativa avgiften vid beställningar av originalöronbrickor och övrig märkningsutrustning via Jordbruksverkets e-tjänst till 10 kronor. För beställningar via blankett justerar Jordbruksverket den administrativa avgiften till 100 kronor för beställningar som kommer in till verket mellan januari och juni samt till 50 kronor för beställningar som kommer in mellan juli och december.

Längre tidsfrist vid journalföring av djur
Jordbruksverket förlänger tidsfristen för att journalföra djur. Detta innebär att djurhållare som håller nötkreatur, grisar, får eller getter kan journalföra händelser på produktionsplatsen senast 48 timmar efter att händelsen ägt rum. Innan så har djurhållarna behövt journalföra djuren samma dag som händelsen inträffat.

Regler för produktionsplatsnummer på transportmedel försvinner
Reglerna gällande registrering av produktionsplatsnummer på transportmedel i vissa fall vid transport av nötkreatur eller grisar tas bort. Detta innebär att transportmedlet inte längre ska vara med i rapporteringkedjan när djurhållaren rapporterar flytt av djur till CDB eller förflyttningsregistret för grisar.

Införande av koordinater på produktionsplatser med nötkreatur
Djurhållare som håller nötkreatur på sin produktionsplats ska senast den 31 december 2013 anmäla uppgifter om produktionsplatsens geografiska läge till Jordbruksverket. Om djurhållaren redan anmält uppgifter om produktionsplatsens geografiska läge behöver djurhållaren inte göra någon ny anmälan. Djurhållaren anmäler detta genom att skicka in en karta till Jordbruksverket där det framgår var produktionsplatsen är belägen. Under 2013 kommer Jordbruksverket lansera en ny e-tjänst där djurhållaren kan anmäla djurhållning och koordinater.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094