23948sdkhjf

EU- krav på grisproducenter

EU:s grisproducenter väntas leva upp till nya djurskyddskrav först i juni
Vid årsskiftet trädde de sista delarna av EU:s direktiv om djurskydd för grisar i kraft. Kravet på att dräktiga suggor ska hållas i grupp väntades ge störst konsekvenser, med minskad produktion och höjda priser som följd. EU-kommissionen bedömer nu att grisköttsproduktionen kan minska med 2-3 procent under 2013 på grund av djurskyddskraven, meddelar Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Målet med direktivet är att höja EU:s lägstanivå på djurskyddet för grisar och att jämna ut konkurrensvillkoren på den gemensamma marknaden. De medlemsstater som ställt om, däribland Sverige, oroas nu av att många producenter inom EU inte anpassat sin produktion till de nya djurskyddskraven vilket kan snedvrida konkurrensen. De grisproducenter som har bättre djurskydd har högre kostnader för detta.

Processer mot de grisföretag som inte ställer om
För EU-kommissionen är genomförandet av direktivet både en fråga om EU:s trovärdighet och en marknadsfråga. Kött som producerats på icke omställda gårdar kommer inte bli olagligt, istället arbetar EU-kommissionen med överträdelseprocesser mot de medlemsstater som inte lever upp till direktivet. Inte förrän i juni 2013 väntas alla gårdar i EU ha ställt om. En kortanalys från Jordbruksverket beskriver den nuvarande situationen för grisproduktionen inom EU och hur överträdelseprocesserna kommer gå till.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094