23948sdkhjf

Livsmedelsverket utreder fusk med hästkött

En utredning har startats för att se om köttfusket kan finnas i andra livsmedel på marknaden
Livsmedelsverket utreder nu hur mycket hästkött som på ett felaktigt sätt kan finnas i livsmedelsprodukter på den svenska marknaden.

- Vi ser mycket allvarligt på att svenska konsumenter blir lurade av fusk med maten. Att ersätta nötkött med billigt hästkött är ett brott, säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel, enhetschef på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket kartlägger omfattningen av fusket och kontaktar nu livsmedelsbranschen och kommunernas kontrollmyndigheter.

- Vi har på senaste tiden sett flera fall av omfattande fusk med livsmedel. Detta visar att livsmedelsföretagen måste vara särskilt noggranna och kontrollera sina råvaror och dess ursprung. Livsmedelsmyndigheterna i Europa måste också öka sin förmåga att hantera denna typ av matfusk, säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel.

Findus, Axfood, Coop och Ica
Findus har informerat Livsmedelsverket att företaget har upptäckt hästkött i lasagne som har tillverkats av en underleverantör och produkterna är återkallade. Även Axfood, Coop och Ica har återkallat lasagne av flera märken på grund av att det finns misstanke om att varorna är felmärkta och kan innehålla hästkött.

Grunden i den europeiska livsmedelslagstiftningen är att den som producerar och säljer livsmedel också ansvarar för att dessa är säkra och rätt märkta. Det gäller i alla led i livsmedelskedjan – produktion, tillverkning, import, transport, försäljning och servering till konsumenten – och det gäller både stora och små företag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.159