23948sdkhjf

40 nya matprojekt

Jordbruksverket har beviljat medfinansiering till 40 nya matprojekt
Jordbruksverket har beviljat medfinansiering till "Stöd till insatser på livsmedelsområdet" som syftar till att förbättra konkurrenskraften inom livsmedelssektorn och för måltider inom den offentliga sektorn. Stödet är en del av arbetet med att stärka Sverige som matland.

Stort intresse – 120 ansökningar
Intresset för stödet har varit stort, precis som tidigare år. Totalt har cirka 120 ansökningar kommit in, vilka sammantaget har hållit en hög kvalitet.

– Det är glädjande att se att det finns så stort intresse från de olika aktörerna att jobba med utveckling av matlandet. Det här stödet handlar om ett långsiktigt utvecklingsarbete för hela livsmedelsbranschen, säger Annett Kjellberg, enhetschef på landsbygdsutvecklingsenheten.

Beviljade nya projekt
I årets ansökningsomgång har de övergripande kriterierna för stöd varit samverkan, innovation och efterfrågan/konsumentbehov. Det har varit en krävande uppgift att fatta beslut om vilka projekt som ska få stöd. De projekt som bedömts ha störst potential att driva utvecklingen framåt utifrån nuläget har prioriterats.

– Våra utvärderingar visar att en majoritet av projekten inte hade kunnat genomföras utan stödet från Jordbruksverket. Medfinansieringen har bland annat möjliggjort för många små företag att ta del av olika utbildningar och skapa nya nätverk, något de annars inte hade haft råd med eller möjlighet till. Dessa aktiviteter är ett första led i att skapa ökad lönsamhet i företagen och fler arbetstillfällen, inte minst på landsbygden, säger Annett Kjellberg.

Så fungerar stödet till insatser på livsmedelsområdet
Regeringen har sedan 2007 avsatt pengar som syftar till att utveckla olika delar av livsmedelssektorn. Det är ett årligt stöd som ska genomföras och slutrapporteras inom ett år. Projekten ska vara av nationell karaktär och i projektvillkoren ingår att resultaten ska spridas till andra intressente
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093