LRF vill stoppa olagligt griskött i butikerna
Få länder följer EU- direktiven gällande grisuppfödning som trädde i kraft vid årsskiftet
– Handeln har ett stort ansvar eftersom dem gör valen åt konsumenterna. Därför är det viktigt att butikerna säljer kött som är lagligt producerat. Det har både konsumenten och grisbonden rätt att kräva. Vi vill veta att handlarna kan garantera att det kött som de kommer att sälja i sina butiker runt om i landet kommer från gårdar som följer EUs direktiv, säger LRFs förbundsordförande Helena Jonsson i ett pressmeddelande.
Bättre djurförhållanden
Svenska bönder har fött upp grisar enligt EUs nya villkor, och mer därtill, i många år. Det har medfört ökade kostnader för svensk grisproduktion och gjort det svårare att konkurrera med importerat griskött. Men snart kommer ca 285 000 olagligt uppfödda grisar att säljas varje dag i EU, enligt siffror från brittiska bondeorganisationen NFU.
– Svenska grisbönder har djurskyddsregler som ligger långt över grisdirektivet. Att vi i Sverige har en god djuromsorg är någonting som våra grisproducenter är stolta över men det innebär samtidigt ökade kostnader, något som har gjort det svårare för de svenska grisbönderna att konkurrera med importerat griskött. Konkurrensen blir än mer snedvriden om det dessutom finns grisbönder i EU som inte följer de lagar och regler som vi tillsammans har beslutat om, säger Helena Jonsson.