23948sdkhjf

Enklare att importera ekologiska varor

EU lättar på kravet om tillstånd för import av ekologiska livsmedel från länder utanför EU. Om kontrollmyndigheten eller kontrollorganet som kontrollerar exportören är erkänd av EU-kommissionen krävs inte längre tillstånd
EU lättar på kraven och öppnar upp för förenklad import av ekologiska livsmedel I dag finns tre system för import av ekologiska livsmedel; som import från godtagna länder, import under erkända kontrollmyndigheter och kontrollorgan och slutligen, import med särskilt importtillstånd, framkommer det i ett pressmeddelande från Livsmedelsverket.

Import från godtagna länder
Systemet för import av ekologiska produkter från länder utanför EU bygger på att EU-kommissionen godkänner det enskilda landet. För tillfället kan ekologiska produkter från Argentina, Australien, Costa Rica, Indien, Israel, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Tunisien och USA importeras med stöd av dessa regler. Från några av dessa länder är endast vissa produkter godkända för import. Varje land har ett tidsbestämt godkännande, vilket framgår av kommissionens förordning 1235/2008. Mer information finns i förordningen, se särskilt bilaga III.

Erkända kontrollmyndigheter och kontrollorgan
Det andra systemet för import av ekologiska produkter är nytt och bygger på att EU-kommissionen erkänner kontrollmyndigheter och kontrollorgan med verksamhet i flera olika länder utanför EU. De godkända kontrollorganen och kontrollmyndigheterna finns i bilaga IV i förordning 1235/2008. Där framgår också vilka länder och vilka ekologiska produkter som omfattas. Observera att för exempelvis ekologiskt vin krävs dock i regel importtillstånd. Mer information finns i förordningen, se särskilt bilaga IV till förordning 1235/2008.

Särskilt importtillstånd
Kan produkterna inte importeras på ovanstående sätt, ska importören av en ekologisk livsmedelsprodukt begära importtillstånd från Livsmedelsverket. Livsmedelsverket tar emot ansökan om import, kontrollerar dokumentationen och kan sedan ge tillstånd att få släppa ut den importerade produkten på marknaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078