Bolag som gör burgare av restmassa dubblar omsättningen
I en intervju med Dagens industri uppger Kenth Lindvall, vd för The Green Diary, att hans bolag har haft ett bra år i hittills.
– Vi ligger redan nu på en dubblering av motsvarande period i fjol, säger han till tidningen.
Bolaget taktar därmed att gå från en omsättning på 80 miljoner kronor till 160 miljoner under 2023. The Green Diary, som bland annat har Ikeakoncernens Ingka Greentech som delägare, producerar bland annat glass och dryck gjort på havre.
Men bolaget har även en produktingrediens som man numera sticker ut med. Sedan i höstas har bolaget världens första pilotanläggning för torkning av restmassa från havreproduktionen hos The Green Dairy. Något som används för att göra en ny burgare som snart kommer att finnas i handeln, enligt bolaget.
– Vi har visat upp burgaren för de stora kedjorna och de är väldigt intresserade. När vi var på en mässa i Amsterdam nyligen fick vi väldigt stor uppmärksamhet för den. Nästa steg är en plantbulle. Restmassan säljs redan som den är som ingrediens och det finns planer på att vidareförädla restmassan ytterligare, säger Kenth Lindvall.