Forskning: Snart lättare att återvinna livsmedelsförpackningar
För drygt två år sedan påbörjades forskningsprojektet Circ Pack som syftade till att hitta återvinningsbara alternativ till dagens plastfilm. Projektet leddes av FTI (idag Näringslivets producentansvar, NPA), Svensk Plaståtervinning, Rise och IVL Svenska Miljöinstitutet. Ett tjugotal representanter från hela förpackningens värdekedja deltog i projektet, bland annat Norrmejerier.
Oftast består livsmedelsförpackningar av plast med en plastfilm, men bara en tredjedel av de som samlas in kan materialåtervinnas. Oftast är de tillverkade med flera skikt av olika plasttyper som förhindrar återvinningen. Men efter att den två år långa forskningen avslutats har de upptäckt lösningar, men även frågetecken på vägen.
– Vi har fått svar på många viktiga frågor och kan nu vägleda producenterna kring materialval, sammansättning och design på ett helt annat sätt, säger Rickard Jansson, utvecklingsingenjör på Svensk Plaståtervinning och initiativtagare till Circ Pack, i pressmeddelandet.
Han fortsätter:
– Samtidigt har nya frågeställningar kommit upp som vi vill titta närmare på, förhoppningsvis i ett fortsättningsprojekt. Bland annat vill vi studera tryckteknologier och design eftersom trycket är ett problem vid återvinningen, säger Rickard Jansson.
NPA:s roll är att vägleda och utbilda anslutna producenter i design för återvinning. Projektet har varit viktigt för dem för att kunna fortsätta sitt arbete i att orientera producenterna.
— Sedan en tid tillbaka är både vi på NPA och Svensk Plaståtervinning supporting members av RecyClass. Vi har harmoniserat många av våra riktlinjer efter RecyClass Design for Recycling Guidelines, men det behövs mer kunskap om vad som kan anses vara materialåtervinningsbart i praktiken. Här är forsknings- och utvecklingsprojekt som Circ Pack viktiga för att kunna rådge våra anslutna producenter i dessa komplexa frågor, förklarar Malin Malmberg, materialspecialist på NPA.