Studie: Sockerrik müsli frontas – hälsosam göms
Majoriteten av müsliprodukterna innehåller för mycket socker. Av totalt 24 studerade müsliprodukter innehöll 19 av dem 17 procent socker eller mer, vilket klassas som ett för högt innehåll av socker. Dessutom visade studien att de få produkter som har låg sockerhalt är svåra att hitta bland butikshyllorna. Det skriver Stefan Backe, lektor i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde, som står bakom studien i ett pressmeddelande.
– Butikerna tycks vilja att vi konsumenter ska köpa müsliprodukter med hög sockerhalt, det syns inte minst genom återkommande kampanjer, kommenterar han.
Äter vi för mycket socker ökar risken för typ-2-diabetes samt olika sorters cancer och hjärtkärlsjukdomar, står det. Frågan som studien ställer är varför produkter med hög sockerhalt lyfts fram på bekostnad av hälsosammare alternativ.
Enligt Stefan Backe skulle det kunna vara så enkelt att butikerna helt enkelt tjänar mer på sockerrika produkter.
– Det är välkänt att socker triggar smaklökarna, vilket kan leda till att man vill ha mer och alltså köper vi mer. Det handlar dock inte om en ovilja hos butikscheferna som faktiskt uttryckte ett intresse för att bättre lyfta fram de nyttigare produkterna. Besluten styrs oftast från centralt håll, vilket försvårar sådana förändringar.
Stefan Backe hoppas att resultaten från studien kan användas av konsumentorganisationer för att driva på producenterna att ta fram fler produkter med låg sockerhalt. Han efterlyser även politiska initiativ, som exemplevis sockerskatt eller en maxgräns för andelen socker i våra livsmedel.
– Det gäller inte bara müsli. Många vanliga livsmedel som fil, yoghurt, sylt, marmelad, ketchup, senap och saft innehåller onödigt mycket socker, säger Stefan Backe.