Nu ska hydroponisk odling utforskas i städerna
Det är Urban Deli tillsammans med högskolearenan KTH FOOD och IVL Svenska Miljöinstitutet som drar igång ett forskningsprojekt som syftar till att främja cirkulär livsmedelsproduktion genom hydroponisk odling.
Tre odlingssajter ska placeras ut och fungera som testplatser för olika tekniker och metoder som kan främja hållbar stadsodling. Bland annat ska de titta på optimering av LED-belysning och miljöparametrar, samt användning av näringsämnen och substrat från urbana avfallsströmmar.
– Genom våra gemensamma odlingssiter kan vi testa teknologier som näringsåtervinning från stadens restflöden och skapa en modell för långsiktigt smart och hållbar matproduktion i städer runt om i Europa, kommenterar Michael Martin, senior forskare och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Projektet omfattar både korta och långa produktionscykler med grödor som sallat, bönor och tomater. Ambitionen är att bredda utbudet till exempel med svampar, bär, växtbaserade proteiner och andra plantor. Projektet ingår EU:s projekt Focuse.
– Vi är stolta över att vara en plats där forskning möter vardagen och där våra besökare får en chans att se hållbar odling i action, säger Håkan Sjöström, platschef på Urban Deli.
Urban Deli Hagastaden är en av sajterna som kommer att finns tillgängligt för allmänheten.