60 miljoner till forskning om livsmedels lönsamhet
Formas forskarråd gjorde i våras en utlysning på temat Centrumbildningar för ökad beredskap och konkurrenskraft inom livsmedelssystemet. Fem projekt har fått grönt ljus och får dela på 300 miljoner kronor.
Ett av dem ska koordineras vid Lunds universitet som får 60 miljoner för att titta på hela tillverkningskedjan, från formulering, tillverkning, näringsvärde och livsmedelssäkerhet till logistik, handel, skolmat och konsumentbeteenden.
– Ett spännande mål vi jobbar mot är att öka produktionen av innovativa livsmedel som görs av svenska bönor, ärtor, fullkorn och oljegrödor, eller av restströmmar från livsmedelsproduktionen. Växtbaserad kost är hälsosamt, relativt resurssnålt och klimatvänligt att framställa och därför smart att satsa på, säger Cecilia Tullberg, som är forskare i bioteknik med inriktning livsmedel vid Lunds universitet.
Projektet involverar både offentlig och privat sektor. Även ramverk och styrmedel, och hur livsmedelssystemet kommer att reagera vid möjliga kriser för att minska sårbarhet ska studeras.
– Sverige behöver ett livsmedelssystem som är lönsamt i fredstid och hållbart i kristid. Med den här satsningen tar vi ett viktigt steg i den riktningen, säger Annika Olsson som är rektor vid Lunds universitet.