23948sdkhjf

Sällsynt larv upptäckt hos gotländska får – påverkar inte köttet

Det är första gången sedan 1800-talet som larven fårstygn har påträffats i Sverige. Fårägare rekommenderas att vara extra noga med att följa karantänråden inklusive provtagning för mag- och tarmparasiter.

Cirka 2 centimeter stora larver av arten, Oestrus ovis, hittades i bihålorna på ett får på Gotland, som visade centralnervösa symtom. Fåret har avlivats och obducerats. Uppföljningar visade att fler larver påträffats i flera vuxna djur från olika delar av ön, vilket indikerar att flugan finns spridd. Det skriver Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, på sin hemsida.

– Ofta uppvisar djuren inga symtom men ibland ses nosflöde och nysningar. Fåren blir oroliga när de vuxna flugorna svärmar, vilken kan resultera i försämrat foderintag. Larvernas munhakar och borst på kroppen orsakar irritation och mekanisk skada i nässlemhinnan som ger inflammation och en potentiell sekundär bakterieinfektion, säger Eva Osterman Lind, parasitolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Fårstyng är en cirka 12 millimeter lång gråbrun hårbeklädd fluga, vars larver parasiterar på får och ibland på get. Honflugorna sprutar in larver i fårets näsborrar som utvecklas vidare under vintern. De färdigutvecklade larverna nyses ut under försommaren varefter de förpuppas i marken. Nya flugor kläcks därefter under sensommaren och cykeln kan börja om. Larverna tar sig inte till musklerna varför köttet kan ätas.

Flugan finns i stora delar av världen, men har inte rapporterats i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Var flugan på Gotland kommer ifrån i dagsläget okänt.

– Tills vidare rekommenderas fårägare att vara extra noga med att följa karantänsrekommendationerna inklusive provtagning för mag- och tarmparasiter och avmaskning med ivermektin. Behandlingen kan då ha effekt även avseende fårstyng. I de fall djur flyttas från Gotland till fastlandet under vår/sommar är det en fördel om avmaskning kan utföras redan innan transporten, säger Katarina Gustafsson, veterinär på Gård & Djurhälsan.

Larverna kan dödas med ivermektin. Även döda larver kan ge upphov till symtom orsakade av sekundära bakterieinfektioner, skriver myndigheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.207