Bageri och butik står för hälften av brödsvinnet
Totalt 180 000 ton bröd blir svinn årligen. Det motsvarar inte bara en ekonomisk förlust på ungefär 9 miljoner kronor, utan även en betydande miljö- och klimatpåverkan i alla led. Det framgår av en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Senast en liknande mätnings gjordes var 2019, som visade på att 80 000 ton bröd blev svinn. Då var inte söta bagerier med.
– För första gången ser vi att det slängs nästan lika mycket söta bageriprodukter som bröd i Sverige. Det var nytt för oss att hälften av den totala mängden svinn uppstår i bagerier och butiker, och att det rör sig om så pass stora volymer. Mycket av svinnet skulle kunna undvikas eller tas tillvara på bättre sätt genom riktade åtgärder redan i produktions- och försäljningsledet, menar Louise Bartek, som ligger bakom studien.
Bartek har systematiskt kartlagt mängden svinn dels utifrån data som aktörer inom branschen delat, dels genom beräkningar utifrån exempelvis hållbarhetsrapporter, tidigare studier, offentlig statistik och uppgifter från svenska myndigheter.
Anledningen till svinnet är bland annat att det bakas mer än vad som sälj. För att butikerna vill erbjuda välfyllda hyllor och ett brett sortiment samt att konsumenter oftast väljer bröd som bakats samma dag.
– Jag tror att fokus framåt i stället bör ligga på hur vi gemensamt kan lösa problemet och minska mängden svinn som uppstår. Vi konsumenter behöver absolut bli bättre på att ta hand om det vi köper, men studiens resultat visar tydligt att ansvaret för att minska den totala mängden svinn i allra högsta grad är delat med aktörerna i livsmedelsbranschen, säger Louise Bartek.
Hon påpekar att svinnet inte är lika stort i alla bagerier och butiker, och att det finns tydliga skillnader mellan olika produkter.
Louise Bartek har även identifierat och undersökt flera åtgärder, både mellan bageri och butik och direkt mot konsument, som skulle kunna minska svinnet med upp till 30 procent.
– Det finns ett intresse från branschen att utvecklas och bli bättre, och jag hoppas att resultaten från vår studie kan användas för att bidra till denna utveckling, säger hon.