23948sdkhjf

Så ska ölresterna från Carlsberg bli mat

Bryggeriet Carlsbergs spannmålsrester efter ölbryggningen ingår i ett projekt med Rise om hur det kan bli människoföda.

Drav är en restprodukt från ölbryggningen som används främst som djurfoder eller biogas. Resten är rikt på protein och fibrer vilket gör att det väckt intresse för att användas i större skala för livsmedelsproduktion. 

Forskningsinstitutet Rise driver forskningsprojektet brewed & renewed i samarbete med Carlsberg Sverige, Axfood, Axfoundation, Bagerigruppen, Elajo och Fazer med fokus på göra bröd och frukostflingor.

– Drav är rikt på protein, fiber, vitaminer, mineraler och även antioxidanter. Det finns stor potential inom både hållbarhet och hälsa om man lyckas ta tillvara på det, kommenterar Anna Anderberg, hållbarhetschef på Carlsberg Sverige, i ett pressmeddelande.

180 gram drav blir det när man brygger en liter öl, det är cirka 80 000 ton årligen för den öl som bryggeriet brygger i Sverige. Nu är det tänkt att resterna ska gå från djurfoder, biogas eller kompostering till att hamna i frukostskålen med filen.

– Att ta tillvara på restprodukter från ölbryggningen är en viktig del av en mer cirkulär ekonomi. Genom att delta i brewed & renewed fortsätter vi vår satsning på minimera vårt miljöavtryck genom att återvinna alla restprodukter, kommenterar Jonas Kudermann, produktions- och logistikchef på Carlsberg Sverige.

Projektet ska pågå i två och är finansierat av Formas. Genom att samla aktörer från hela värdekedjan är målet att hitta lösningar som kan implementeras i stor skala.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079