23948sdkhjf

Bra djurskydd på svenska grisgårdar

SVT har visat bilder från svenska grisgårdar, som har lett till att djurskyddet har uppmärksammats.
De senaste åren har djurskyddet generellt förbättrats på svenska grisgårdar. Länsstyrelsernas djurskyddskontroller på svenska grisgårdar visar på allt färre brister som leder till anmärkningar. De djurskyddsdeklarationer som infördes 2010 har bidragit till den positiva utvecklingen.

SVT Rapport har visat smygfilmade bilder från grisgårdar, vilket har satt fokus på djurskyddet för svenska grisar.

– Bilderna visar på en del brister som djurägaren behöver rätta till, men det är svårt att dra generella slutsatser av dem. Vår samlade bild av djurskyddet i den svenska grisproduktionen är att utvecklingen varit positiv de senaste åren och att djurvälfärden generellt är god. Länsstyrelsernas djurskyddskontroller på grisgårdar i hela landet visar en tydlig minskning av brister som leder till anmärkningar. Vi ser också att användningen av antibiotika i grisproduktionen har sjunkit kraftigt på senare år tack vare en god välfärd som lägger grunden till en god djurhälsa, säger Jordbruksverkets djurskyddschef Helena Kättström i ett pressmeddelande.

Djurägarens ansvar
Även om vissa bilder kan vara obehagliga behöver de inte indikera några djurskyddsproblem, menar Helena Kättström.

– En avlivad gris som ligger i en gång visar snarare att djurägaren tagit sitt ansvar, och om den avlivats på kvällen är det inte konstigt om den ligger kvar där till nästa dag.

Positiv effekt av djurskyddsdeklarationer
Ett verktyg för att kontinuerligt följa upp djurskyddet på grisgårdar är de djurskyddsdeklarationer som Jordbruksverket införde 2010. Djurskyddsdeklarationen innebär att veterinären vid varje besök på gården ska gå igenom djurskyddet på några väsentliga punkter. Dessa besök sker som regel var femte vecka och minst var åttonde vecka.

– Såväl länsstyrelserna som veterinärerna signalerar att djurskyddsdeklarationerna har haft en positiv inverkan på djurskyddet. Genom utbildning och en ökad medvetenhet hos alla berörda har de lett till önskad effekt. Att länsstyrelsernas kontrollerna visar på allt färre brister som leder till anmärkningar är ett tydligt tecken på det, konstaterar Helena Kättström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112