Humlebrist hotar mikrobryggerier
Antalet mikrobryggerier ökar hela tiden och trenden är att använda mycket humle i ölen. Nu varnar inköpare för att den växande efterfrågan gör att det kan bli brist på humle.
– Bristen på framför allt fruktig amerikansk och nyzeeländsk humle kommer att öka. I alla fall om bryggerierna fortsätter att öka och man fortsätter brygga IPA, säger Peter Högström som är inköpare på Humlegårdens Ekolager, till TT.
Magnus Lindroos, vd på Malt-Magnus som också säljer humle till mikrobryggeriet, säger till nyhetsbyrån att han inte tror att hans kunder är medvetna om att humlen kan tryta.
– Jag tror inte de är så medvetna om det. Lyckligt ovetande, skulle man kunna säga. Jag försöker påtala för dem att de ska bunkra och inte vänta till i höst. I oktober börjar det nog bli rent på hyllorna, i alla fall om man vill ha de populära sorterna.
Michel Ahlin Wigardt, förstebryggare på mikrobryggeriet Sthlm Brewing Co, är inte orolig för sitt företags produktion. Till TT säger han att bristen främst riskerar att drabba mindre bryggerier som är beroende av amerikansk humle.
– Det finns många europeiska sorter som faller i glömska i IPA-hetsen.