23948sdkhjf

Köttimporten minskar

Importen till Sverige av nöt- och griskött minskade första halvåret 2014.
Jordbruksverkets beräkningar av handeln med kött första halvåret 2014 visar att importen av både nöt- och griskött minskade, enligt ett pressmeddelande. För nötkött var minskningen 7 procent medan importen av griskött krympte med knappt 6 procent omräknat till slaktad vikt. Samtidigt ökade exporten av båda köttslagen med 17 respektive 28 procent. Även den svenska produktionen ökade, framför allt av nötkött. Sammantaget gör detta att den svenskproducerade andelen av förbrukningen ökade med omkring 3 procent.

Jordbruksverkets beräkningar av den samlade marknadsutvecklingen för kött utgår från slaktad vikt. Detta för att det ska vara möjligt att jämföra handel med produktion. Samtliga produkter som innehåller kött omfattas av handelsberäkningen, även charkvaror. På detaljnivå är dock en jämförelse av handeln mätt i produktvikt möjlig och den visar att importen av nötkött från Tyskland sjönk med hela 17 procent första halvåret. Även för griskött är det importen från Tyskland som minskat mest, med 11 procent. Importen av griskött från Danmark sjönk också, men bara med 3 procent.

Minskad förbrukning av nöt- och griskött
Den beräknade förbrukningen av nöt- och griskött sjönk med drygt 3 respektive 4 procent första halvåret i år. Detta beror på att ökningen av den svenska produktionen av nöt- och griskött är mindre än den minskade tillgången på kött till följd av minskad import och ökad export.

– Förbrukningen av kött i Sverige har ökat under lång tid, samtidigt som den svenska produktionen minskat. Detta har lett till att en allt större del av det kött vi äter i Sverige är importerat. Nu ser vi relativt stora förändringar i motsatt riktning under det första halvåret 2014, men det är för tidigt att säga om det rör sig om ett trendbrott. Samtidigt som vi ser dessa positiva signaler inom köttsektorn så oroas vi av situationen inom mejerisektorn, säger Åsa Lannhard Öberg på enheten för handel och marknad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.102