Många svenskar gillar Nyckelhålet
Många svenskar uppfattar nyckelhålet som en märkning de litar på.
- Det här är fantastiska resultat, och en väldigt bra grund för vårt fortsatta arbete med Nyckelhålet. I år fyller Nyckelhålet 25 år och det kommer vi att fira lite längre fram i höst, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Hälsosam mat
Drygt hälften förknippar Nyckelhålet med god hälsa och nyttig mat. Många känner till att märkningen står för mer fullkorn och fibrer, mindre socker och nyttigare eller mindre fett. Däremot är det ganska få som vet att Nyckelhålet också innebär mindre salt.
- Undersökningen visar också att drygt hälften tycker att Nyckelhålet gör det lättare att hitta nyttigare mat, vilket ju är själva syftet med märkningen. Det är ett sätt att enkelt och snabbt få med sig bra mat hem från affären, säger Annette Jansson.
Två av tre uppgav att de skulle köpa mer Nyckelhålsmärkta produkter om utbudet var större i butikerna.
- Det är en viktig signal till branschen att fortsätta att satsa på Nyckelhålet genom att ta fram ännu fler produkter som lever upp till Nyckelhålskraven, säger Anette Jansson.