Kall sommar ger god men sen suring
Sommaren har gjort att strömmingen har jäst långsamt, men kontrollerat.
Är då surströmmingsskivan i fara?
– Inte alls, säger Hans-Erik Englundh, saltörmästare på Borkbo-Suringen utanför Hudiksvall, i pressmeddelandet.
Hans-Erik Englundh ger några goda råd till nybörjare på den svenska "delikatessen":
– Om burklocket fortfarande är platt är det bara att lägga burken i rumstemperatur tills locket buktar upp, då är suringen färdig att äta. Man öppnar sedan burken i en plastpåse eller hink, men det där behövs inte. Vinkla burken, längst upp bildas då en luftficka. Tryck in konservöppnaren där, så blir det bara en liten pysning när luften lämnar burken.
Det klassiska sättet att äta surströmming på är, enligt Englundh, på hårt tunnbröd med potatis och rödlök. Gärna med gräddfil eller crème fraiche, som plockar fram och förhöjer surströmmingens smak.
– Själv äter jag suringen med messmör till, för det söta bryter fint mot strömmingens sälta, säger han.