23948sdkhjf

Kall sommar ger god men sen suring

Sommaren har gjort att strömmingen har jäst långsamt, men kontrollerat.
Årets surströmming blir en bra årgång då den kyliga sommaren gjort att strömmingen har jäst långsamt och kontrollerat, vilket ger en fin smak. Men kylan gör också att surströmmingen blivit färdig senare än vanligt. Det framkommer av ett pressmeddelande.

Är då surströmmingsskivan i fara?

– Inte alls, säger Hans-Erik Englundh, saltörmästare på Borkbo-Suringen utanför Hudiksvall, i pressmeddelandet.

Hans-Erik Englundh ger några goda råd till nybörjare på den svenska "delikatessen":

– Om burklocket fortfarande är platt är det bara att lägga burken i rumstemperatur tills locket buktar upp, då är suringen färdig att äta. Man öppnar sedan burken i en plastpåse eller hink, men det där behövs inte. Vinkla burken, längst upp bildas då en luftficka. Tryck in konservöppnaren där, så blir det bara en liten pysning när luften lämnar burken.

Det klassiska sättet att äta surströmming på är, enligt Englundh, på hårt tunnbröd med potatis och rödlök. Gärna med gräddfil eller crème fraiche, som plockar fram och förhöjer surströmmingens smak.

– Själv äter jag suringen med messmör till, för det söta bryter fint mot strömmingens sälta, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078