23948sdkhjf

Nytt foder ska rädda mjölkbönderna

Lantmännen lanserar nytt foder för mjölkkor som ska ge mer lönsamhet i produktionen.
Efter fyra år av utvecklingsarbete och tester på Lantmännen Lantbruks försöksgård utanför Falköping lanseras nu ett nytt nötforsortiment för mjölkkor.

Enligt Lantmännen ger det nya fodret, som utvecklats tillsammans med holländska Agrifirm och norska Felleskjøpet, "bättre näringsförsörjning, lägre proteinhalt och högre fodereffektivitet bidrar till en lönsammare svensk mjölkproduktion".

– Det nya fodret ger högre fodereffektivitet och därmed förutsättningar till en mer lönsam mjölkproduktion. Svensk mjölkproduktion befinner sig just nu i en pressad situation med låg lönsamhet och genom att satsa på innovation så hoppas vi kunna bidra till ett mer konkurrenskraftigt svenskt lantbruk, säger Lantmännen Lantbruks divisionschef Johan Andersson, i ett pressmeddelande.

Fodret uppges också ge mindre kväveutsläpp.

– Vi har under utvecklingsarbetet lagt stor vikt vid att maximalt utnyttja fodrets resurser. Vi har bland annat lyckats sänka proteinhalten i fodret utan att påverka proteinhalten i mjölken, det påverkar inte bara foderekonomin positivt, utan ger också mindre kväveutsläpp och därmed mindre kvävebelastning på gården, säger Kajsa Öhman, produktchef för Nötfor, Lantmännen Lantbruk.

Fodersortimentet ska finnas tillgängligt 15 september.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109