23948sdkhjf

Svenskt Kött vill sätta knorr på Kinaexporten

Knorr, hjärna, öron och huvud. Det vill köttbranschen kunna skeppa över till grisköttstokiga Kina.
Svenskt Kött gör som Svensk Fågel. För att piska upp intresset för export av slaktdetaljer som, milt sagt, inte rosar marknaden på hemmaplan bjuder branschorganisationen in på provsmakning av vad som i Kina betraktas som delikatesser.

Läs också: Svenska kycklingfötter nådde miljontals kineser

På menyn står bland annat grisknorr, tunga, hjärna, öron och huvud och anrättningarna kommer att serveras till lunch på Grisföretagardagen i Jönköping den 18 november. Maten har komponerats av köttkocken Fredrik Malmstedt, som har haft begreppet "nose to tail" som ledstjärna.

— Det talas mycket om de detaljer som vi vill sälja till Kina, men det är inte många som har smakat dem. Därför ville vi sätta knorr på anrättningen, säger Maria Forshufvud, vd Svenskt kött, i ett pressmeddelande.

Grislunchen ska ställas i relief till förhoppningar om en uppluckrad export till Kina, landet där det konsumeras mest griskött i världens. I dag är dock Kinas gränser stängda för direktimport av till exempel grishuvuden, något som såväl branschen som politikerna jobbar hårt med att förändra.

I nästa vecka reser en svensk delegation under ledning av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s) till Kina för att diskutera ett reformerat handelsavtal. Med på resan finns bland andra LRF:s ordförande Helena Jonsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078