23948sdkhjf

Butiker slänger mest ekologiskt

Kalla köttkylar skulle minska matsvinnet i livsmedelsbutikerna, enligt en ny avhandling från SLU som också konstaterar att ekologisk mat slängs mer än konventionell.
Frukt och grönt står för 84 procent av mängden mat som kasseras i matbutiker runt om i landet. Det motsvarar nästan häften av den klimatpåverkan som det totala matsvinnet innebär. 77 procent av frukten och grönsakerna fick tummen ned redan innan de nådde konsumenterna, då det reklamerades och gick i retur till leverantören. Det framgår av en avhandling författad av Martin Eriksson vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Han har gått igenom vad som kastats i sex butiker under fem års tid — med fokus på avdelningar för frukt & grönt, chark, kött, mejeri och ost — för att sedan räkna ut vilken klimatpåverkan det får i termer av utsläpp av växthusgaser samt vad butikerna kan göra för att dra ned på matsvinnet.

I avhandlingen konstateras att kött, i första hand nötkött, trots att det rent volymmässigt står för en mindre del än frukt & grönt, har en betydande påverkan ur klimathänseende. Kött stod för 30 procent av svinnets klimatpåverkan, 12 procent av det ekonomiska värdet och 4 procent av vikten.

Kallare kylar skulle minska köttsvinnet, anser forskaren.

"En sänkt förvaringstemperatur skulle förlänga matens hållbarhetstid, vilket i sin tur möjliggör längre försäljningstid för butiken och lägre svinn, men temperatursänkning medför också en kostnad i form av högre elförbrukning".

Och det är just i köttavdelningen som en sänkt förvaringstemperatur skulle få störst effekt medan samma åtgärd i mejeridisken "kostade mer än den smakade" i fråga om elförbrukning kontra mindre matsvinn.

Avhandlingen konstaterar också att svinnet är större i det ekologiska sortimentet jämfört med det övriga. Skälen till det är bland annat kortare hållbarhet, större leverantörsförpackningar samt en betydligt lägre omsättning mot konventionella alternativ.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079