Butiker slänger mest ekologiskt
Kalla köttkylar skulle minska matsvinnet i livsmedelsbutikerna, enligt en ny avhandling från SLU som också konstaterar att ekologisk mat slängs mer än konventionell.
Han har gått igenom vad som kastats i sex butiker under fem års tid — med fokus på avdelningar för frukt & grönt, chark, kött, mejeri och ost — för att sedan räkna ut vilken klimatpåverkan det får i termer av utsläpp av växthusgaser samt vad butikerna kan göra för att dra ned på matsvinnet.
I avhandlingen konstateras att kött, i första hand nötkött, trots att det rent volymmässigt står för en mindre del än frukt & grönt, har en betydande påverkan ur klimathänseende. Kött stod för 30 procent av svinnets klimatpåverkan, 12 procent av det ekonomiska värdet och 4 procent av vikten.
Kallare kylar skulle minska köttsvinnet, anser forskaren.
"En sänkt förvaringstemperatur skulle förlänga matens hållbarhetstid, vilket i sin tur möjliggör längre försäljningstid för butiken och lägre svinn, men temperatursänkning medför också en kostnad i form av högre elförbrukning".
Och det är just i köttavdelningen som en sänkt förvaringstemperatur skulle få störst effekt medan samma åtgärd i mejeridisken "kostade mer än den smakade" i fråga om elförbrukning kontra mindre matsvinn.
Avhandlingen konstaterar också att svinnet är större i det ekologiska sortimentet jämfört med det övriga. Skälen till det är bland annat kortare hållbarhet, större leverantörsförpackningar samt en betydligt lägre omsättning mot konventionella alternativ.