23948sdkhjf

KLS Ugglarps och Ica i Sörmlandspakt

Inleder ett samarbete med åtta mjölkproducenter om lokalproducerat ekologiskt kött.
Initiativet kommer från Eva von Heideken, ekologisk mjölkproducent i Sörmland. Hon tröttnade på situationen för svenska mjölkbönder, och drog igång ett samarbete mellan åtta ekologiska mjölkproducenter, slakteriet KLS Ugglarps och Ica. De sistnämnda har redan sedan tidigare ett samarbete.

Läs också: KLS Ugglarps i samarbete med Ica

Nu ska den nya alliansen lansera en ny linje med lokalt kött från sörmländska gårdar.

— Tanken var att samla djur från flera gårdar och lyfta värdet med att jobba med en grupp. När vi, tillsammans med Ekologiska Lantbrukarna, träffade Jonas Tunestål från KLS Ugglarps insåg vi att vi delade visionen om ett lokalt och ekologiskt kvalitetskött, säger Eva von Hejduken, i ett pressmeddelande.

Intresseorganisationen Ekologiska Lantbrukarna har varit drivande i processen med att forma producentgruppen.

— Historiskt har man inom mjölkbranschen sett köttet från mjölkkon som en ”restprodukt” från mjölkproduktionen. Men faktum är att mjölkkor kan ge ett jättefint kött med rätt hantering och på så sett innebära ett mervärde för bonden, säger Charlotte Rosta, marknadsutvecklare på Ekologiska Lantbrukarna.

Medan KLS Ugglarps står för utbildning och produkterna kommer att säljas med ensamrätt i vissa Ica-buriker i Mälardalen.

— För oss på KLS Ugglarps är det viktigt att främja arbetet med olika uppfödningsmodeller och ekologisk uppfödning är därför mycket intressant. Dessa djur kommer dessutom att säljas i boxar om ett halvt djur och på så vis tar vi också ansvar för försäljningen av djurets alla delar, säger Jonas Tunestål, vd för KLS Ugglarps, i ett pressmeddelande.

Krav och LRF har också varit med och finansierat projektet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078