23948sdkhjf

Järna Mejeri igång igen

Mejeriet brann ned 2013. Nu är Järna Mejeri återuppbyggt, och lovar mer pengar till mjölkbönderna.
"Betydligt mer betalt till bönderna" och fokus på kvalitet och miljöhänsyn. Så beskriver Järna Mejeri inriktningen på det nybyggda mejeriet som nu inleder produktionen.

Mejeriet förstördes helt i en brand 2013 och det nya anläggningen står nu i närheten av Saltå kvarn.

Mejeriet säger sig kunna komma runt "dagens pris- och volymfixerade mjölkkris" genom att möta efterfrågan på hållbart producerad kvalitetsmjölk. Det ska lyckas genom att endast använda råmjölk från biodynamiska kretsloppsgårdar, pastörisera vid lägre temperatur och avstå homogenisering.

— Vi anser att en produktion som är hållbar, skonsam och naturlig för djuren, och som hanterar mjölkråvaran och dess näringsämnen på ett skonsamt sätt ger bättre och godare mejeriprodukter. Det ska kännas på smaken, säger Hans Petter Sveen som är styrelseledamot i Järna Mejeri.

Järna mejeri ska också betala runt 2 kronor mer per liter till mjölkbönderna än vad som är brukligt på marknaden.

Mejeriet tillverkar helmjölk, mellanmjölk filmjölk, yoghurt, getmjölk och getyoghurt. Det finns också planer på osttillverkning. Produkterna, som är Krav- och Demetermärkta, kommer att levereras i Järnatrakten, men också i vissa butiker i Stockholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063